Wetenschap kan niet zonder verhaal

Afwijzen evolutie en big bang is te grof geschut

Abstract

Daarom wil ik het hier eens over een andere boeg gooien. Hoe zit het eigenlijk met de wetenschappelijke gegevens als het gaat over evolutie? Dan kunnen we ook aandacht besteden aan de sterkste papieren van de creationisten en alle andere broeders en zusters die de evolutie en big bang maar moeilijk kunnen verteren. Die liggen immers niet bij creationistisch bijbellezen. Iedereen voelt wel aan dat er iets mis gaat als we in de Bijbel een feitenverslag of een wetenschappelijke theorie over het ontstaan van leven op aarde willen lezen.

De sterkste argumenten van creationisten en andere critici van de evolutieleer liggen op het vlak van de wetenschap zelf. Tel maar na: hoe kunnen we eigenlijk zo precies weten wat er 13,8 miljard jaar geleden gebeurd is? Is het echt aannemelijk dat eiwitten zomaar toevallig zijn ontstaan uit de grote oersoep? Is het eigenlijk wel mogelijk dat een complex wezen als een mens via louter natuurlijke processen ontstaat, zelfs al heb je miljarden jaren de tijd? Ga zo maar door. Hoe gelovig moet je eigenlijk zijn om dat allemaal voor zoete koek te slikken? In dit verband valt vaak het woord vooronderstellingen. Blijkbaar is het zo dat creationisten niet zo’n hoge pet op hebben van wetenschap, terwijl de evolutionisten onder ons het allemaal wat serieuzer nemen. Wat is hier precies aan de hand?

(...)

De hele discussie over schepping en evolutie wordt niet in de eerste plaats gehinderd door de vragen van het Schriftgezag. De discussie wordt behekst door een naïef beeld van wetenschap en een als gevolg daarvan onnodig uitvergroten van begrijpelijke innerlijke weerstand tegen evolutie en big bang. Er zijn weinig christenen die een loflied zullen aanheffen bij de uitspraak dat Jezus van de apen afstamt, zoals ooit door Van de Beek gesuggereerd. Maar om die uitspraak zijn plek te wijzen is het afwijzen van de hele evolutietheorie te grof geschut. De evolutietheorie gaat niet over Jezus. Hetzelfde geldt voor de overweldigende zinloosheid van de evolutie. Van big bang en evolutie word je niet vrolijk. Deze theorieën zijn niet in staat de existentiële leegte te vullen die ze niettemin oproepen. We staan op de schouders van profeten en apostelen, maar we weten ook van elektronen en protonen, van zwarte gaten en supernova’s. Soms leven we blijkbaar in meerdere werkelijkheden tegelijk, die hun eigen verhalen met zich meebrengen. Het verhindert mij niet te geloven dat het verhaal van kruis en opstanding het meest fundamenteel mijn leven heeft bepaald.

Dit artikel komt een jaar na publicatie beschikbaar. Neem een abonnement als je het hele artikel nu al wil lezen.