Een scherpe blik op het moderne levensgevoel

Tomáš Halík, priester in de frontlinie van de moderniteit

Abstract

Tomáš Halík is een priester in de frontlinie van de moderniteit. Een man die eerst de druk van de communisten op de kerk in Tsjechië heeft gevoeld en daarna de zegeningen van het kapitalisme door zijn land zag stormen. Toen het land nog rood kleurde, moest hij in het geheim tot priester worden gewijd. Nadat het Westen en het geld omarmd waren, bleef er maar een kleine rest Tsjechen over die – toen het eindelijk weer mocht – nog zin hadden naar zijn kerk te komen.

Vanuit zijn ervaringen als pastor, en zijn deskundigheid (hij was zowel adviseur van paus Johannes Paulus II als van president Václav Havel) heeft hij een drietal boeken geschreven, over het geloof, de hoop en de liefde. Drie boeken die op zijn speciale verzoek ook in het Nederlands verschijnen – want hij is hier ook al eens geweest, en hij weet wat wij nodig hebben. En hij is iemand die van de kerk houdt, en van het dikke boek, midden in de kerk. Om hem heen raast de storm van de moderniteit, maar als het te erg wordt gaat Halík in een diepe warme stoel zitten en leest hij Martin Buber: ‘Martin Buber vertelde graag het verhaal van een verlichtingsgeleerde die een Rabijn zijn boeken vol verpletterende argumenten tegen G'd en het geloof opdrong (…).  De rabbijn woog die boeken (…) in zijn hand. Toen streelde hij zacht de Bijbel en met zijn blik op dat boek zei hij slechts: 'Maar misschien is het toch waar.’

In zijn eerste boek, Geduld met God, ging het over het geloof, en in zijn tweede boek, De nacht van de biechtvader, gaat het over de hoop. Paulus acht de liefde de meeste van de drie, en we spreken hem niet tegen, maar Tsjechië en ook Nederland zitten vooral toch ook te springen om de hoop. Leest u voorlopig maar één boek van deze man, lees dan maar dit boek. En komt u er niet aan toe het helemaal te lezen, lees dan het laatste hoofdstuk. Waarover zo meteen meer.

Dit artikel komt een jaar na publicatie beschikbaar. Neem een abonnement als je het hele artikel nu al wil lezen.