Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 74, nummer 2, april 2024

https://wapenveldonline.nl/artikel/1745/redactioneel/

Lees verder

Met de kennis van nu

Aart Nederveenjaargang 74, nummer 2, april 2024

Nu we inmiddels kunnen terugkijken op de coronacrisis, zijn verschillende maatregelen in een ander daglicht komen te staan. Het is de vraag of met de kennis van nu scholen opnieuw gesloten zouden worden. Dezelfde vraag laat zich stellen over het verbieden van bezoek in verpleegtehuizen. Hebben deze maatregelen wel zoveel bijgedragen aan de bestrijding van het virus? In het kader van de Jaarserie houden we de journalistiek in coronatijd kritisch tegen het licht.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1746/met-de-kennis-van-nu/

Lees verder

Ongehoord en aangehoord

Willem Katerjaargang 74, nummer 2, april 2024

“Er was een kleine stad met weinig inwoners. Een machtig koning trok tegen het stadje op, omsingelde het en bouwde grote belegeringswerken. Er woonde daar een man van lage afkomst, die wijs was en met zijn wijsheid de stad had kunnen redden” (Prediker 9:14-15)

https://wapenveldonline.nl/artikel/1747/ongehoord-en-aangehoord/

Lees verder

Onze wereld als schizofrene patiënt

Michiel Boumanjaargang 74, nummer 2, april 2024

Een van de grote catastrofes van onze tijd is de disbalans in de manier waarop onze twee hersenhelften met elkaar samenwerken. Dat beweert de Britse filosoof en psychiater Iain McGilchrist in zijn boek The Master and his Emissary. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat onze levenservaring radicaal anders wordt en begint te lijken op die van een schizofrene patiënt. In een fascinerende synthese van neuropsychiatrie en filosofie onderbouwt McGilchrist zorgvuldig dat deze disbalans tussen onze hersenhelften heeft geleid tot een toenemend mechanistisch, gefragmenteerd en gedecontextualiseerd wereldbeeld. De boude these van McGilchrist heeft een warme ontvangst gekregen in de Angelsaksische wereld, mede vanwege de sterke cultuurkritiek die eruit spreekt. Een introductie op zijn werk.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1748/onze-wereld-als-schizofrene-patient/

Lees verder

Onopgeefbaar?

Matthea Westerduinjaargang 74, nummer 2, april 2024

Met groeiende interesse las Bert de Leede voor Wapenveld het proefschrift van Matthea Westerduin, Race and Religion, re-membering their Displacements, Supersessions and Geographies[1]. Een grondige studie naar een dringend actuele vraag: wat zien wij in het Westen over het hoofd omdat we belangrijke stemmen het zwijgen hebben opgelegd? De Leede: ‘Het is de boeiendste dissertatie die ik de afgelopen vijftig jaar gelezen heb. (…) Een boek dat om stevig gesprek vraagt, én om weerwoord.’ Hij heeft drie vragen voor Matthea Westerduin. Zij reageert – veelzeggend – deels in poëzie.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1749/onopgeefbaar/

Lees verder

CASSANDRA

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 74, nummer 2, april 2024

https://wapenveldonline.nl/artikel/1750/cassandra/

Lees verder

Vorming is geboden!

Marloes Hoencampjaargang 74, nummer 2, april 2024

In onderwijsland wemelt het van de pleidooien voor meer menswording, Bildung, of persoonsvorming; begrippen die niet zelden elkaars equivalent vormen.[2] In dit rijtje kan de vuistdikke publicatie Iemand zijn van emeritus-hoogleraar Joep Dohmen geschaard worden. Hoewel dit misschien wat tekortdoet aan zijn zeer uitgewerkte vormingsleer: van een klassieke visie op paideia tot en met een ‘nieuw’ idee van volwassenheid. Tegelijkertijd is zijn pleidooi wel een erg dikke pil.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1751/vorming-is-geboden/

Lees verder

Op gespannen voet met de natuur

Bart Cusvellerjaargang 74, nummer 2, april 2024

De Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson werd voor het grote publiek bekend met haar bekroonde romans over twee predikantengezinnen in het fictieve plaatsje Gilead. Minder bekend is haar academische non-fictie. Daarin richt zij als publiek opererende intellectueel haar pijlen op wat zij het moderne denken noemt. Ze maakt zich zorgen over de gevolgen voor onze omgang met elkaar en met onze leefomgeving als we vergeten hoe uitzonderlijk het menselijk bestaan is.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1752/op-gespannen-voet-met-de-natuur/

Lees verder

Een scherpe en abrupte breuk met het leven

Hendrik Mosterdjaargang 74, nummer 2, april 2024

Dat The unlikely pilgrimage of Harold Fry veel weg heeft van John Bunyans Pilgrim’s progress maakt het nog niet tot een christelijke film. Toch ontdekte Hendrik Mosterd de nodige haakjes met het transcendente. Een wonder is daarvoor niet nodig.  

https://wapenveldonline.nl/artikel/1753/een-scherpe-en-abrupte-breuk-met-het-leven/

Lees verder

Hananias

Maurits Potappeljaargang 74, nummer 2, april 2024

https://wapenveldonline.nl/artikel/1754/hananias/

Lees verder