Jaarseries

Journalistiek en de plurale samenleving — jaargang 74, 2024

Journalistiek en de plurale samenleving

Herman Oevermans en Wim Dekkerjaargang 74, nummer 1, februari 2024

Wij worden omgeven door nieuws. ‘s Ochtends scrollen we door onze kranten, overdag bezoeken we een keer of tien de NOS-site en in de avond consumeren we een aantal praat- en actualiteitenprogramma’s of kijken we ritueel om 20.00 uur naar het journaal. Wij willen weten hoe het met de wereld gaat. En soms willen we de wereld voelen in onze angst, nieuwsgierigheid, verdriet. Nieuws is een manier van leven voor ons geworden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1736/journalistiek-en-de-plurale-samenleving/

Lees verder

Tussen recht doen en waarheidsvinding

Johan Sneljaargang 74, nummer 1, februari 2024

De recensie is jubelend. In juni 1915 bespreekt de New York Tribune de tweede roman van een jonge schrijver. Het verhaal speelt in een weinig bekende migrantengemeenschap. In hun kolonie tussen de Grote Meren, het verre achterland van New York, heersen middeleeuwse toestanden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1737/tussen-recht-doen-en-waarheidsvinding/

Lees verder

Met de kennis van nu

Aart Nederveenjaargang 74, nummer 2, april 2024

Nu we inmiddels kunnen terugkijken op de coronacrisis, zijn verschillende maatregelen in een ander daglicht komen te staan. Het is de vraag of met de kennis van nu scholen opnieuw gesloten zouden worden. Dezelfde vraag laat zich stellen over het verbieden van bezoek in verpleegtehuizen. Hebben deze maatregelen wel zoveel bijgedragen aan de bestrijding van het virus? In het kader van de Jaarserie houden we de journalistiek in coronatijd kritisch tegen het licht.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1746/met-de-kennis-van-nu/

Lees verder