Jaarseries

In de schaduw van catastrofes — jaargang 73, 2023

Deze jaarserie van Wapenveld vertrekt vanuit het besef dat we opnieuw leven in een tijd van veranderingen en catastrofes. Oorlogen, natuurrampen en epidemieën: we zitten er weer middenin. En niet alleen maar als comfortabele toeschouwers. Verschillen met twee eeuwen terug zijn er natuurlijk ook. Door de ongekende technologische vooruitgang die wij hebben geboekt, zijn we veel meer dan vroeger verantwoordelijk voor wat ons overkomt.

In de schaduw van catastrofes

Herman Oevermans en Aart Nederveenjaargang 73, nummer 1, februari 2023

Laten we maar met de deur in huis vallen: we leven in de schaduw van catastrofes. We kunnen dat met cijfers aantonen, maar het is evengoed een toenemend besef dat in de lucht zit. Juist de combinatie van die twee maakt deze tijd extra spannend. Sinds de coronacrisis kennen we allemaal de ervaring van iets dat opeens stopt. We zagen lege straten en hier en daar zelfs een run op voorraden. Opeens maakte angst zich van ons meester. Het zou zomaar vaker kunnen gebeuren. Welke film zal zich nog meer naar het dagelijkse leven gaan verplaatsen?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1683/in-de-schaduw-van-catastrofes/

Lees verder

‘Natuur is meer dan een uitruil van getallen’

Herman Oevermans en Aart Nederveenjaargang 73, nummer 2, april 2023

In het najaar moet het gebeuren. Dan solliciteert Arita Baaijens (1956) bij de Noordzee. Ze hoopt te worden aangenomen op de functie ‘spreker voor het leven in de zee’. Ze wil in die hoedanigheid onze ‘bazige’ omgang met de zee ombuigen naar een meer respectvolle. Ook is ze voornemens ‘zees’ te leren, de taal van de zee. Om daarmee de technocratische en functionele Nederlandse taal te ‘herwilderen’ tot een meer ‘ziltige en poëtische taal’ waarmee mens en zee elkaar kunnen verstaan.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1691/natuur-is-meer-dan-een-uitruil-van-getallen/

Lees verder

‘Mensen kunnen best met grenzen leven en toch vreugdevol delen’

Herman Oevermans en Aart Nederveenjaargang 73, nummer 3, juni 2023

De uitslag van de provinciale statenverkiezingen heeft duidelijk gemaakt dat een technocratisch bestuur grote weerstand oproept. In een samenleving die 24 uur per dag online is maar tegelijk steeds minder hechte gemeenschappen kent, is een overheid op afstand die zich hult in onpersoonlijk jargon een doodlopende weg. Om mensen te overtuigen is wat anders nodig volgens techniekfilosofe Martijntje Smits (1966). Ze breekt een lans voor de commons. Niet de overheid, niet de markt, maar de burger zelf is aan zet.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1700/mensen-kunnen-best-met-grenzen-leven-en-toch-vreugdevol-delen/

Lees verder

Werken met ecosystemen

Henk Kievitjaargang 73, nummer 4, augustus 2023

Terwijl ik dit artikel schrijf, ligt de Freemantle Highway volgeladen met elektrische auto’s te branden boven de Waddenzee. Als het vrachtschip vergaat, dreigt er een ecologische ramp. En dat terwijl elektrische auto’s brandstofmotoren dienen te vervangen, waarvoor de mijnen weer open moeten om grondstoffen voor accu’s te delven. Zo kent de huidige economie allerlei soorten van keuzes en crises. De korte termijn wint het keer op keer van de wezenlijke oplossingen op lange termijn.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1709/werken-met-ecosystemen/

Lees verder

’Ga op zoek naar een slimme manier van verspilling’

Herman Oevermans en Aart Nederveenjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

Wat heeft de klimaatverandering te zeggen over onze verhouding tot de aarde? In de westerse filosofie wordt de aarde als een pro-memorie post gezien, schrijft de filosoof Vincent Blok in zijn nieuwe boek Van wereld naar aarde. De aarde is er, een constante, je hoeft je er niet druk om te maken. Maar dat blijkt in onze tijd anders te liggen. Er zal een ander begrip van de aarde moeten komen, voorbij ‘management en control’.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1717/ga-op-zoek-naar-een-slimme-manier-van-verspilling/

Lees verder

‘Door onze god-loosheid ontstonden de grootste tirannieën én de klimaatcrisis.’

Hilbrand Rozemajaargang 73, nummer 6, december 2023

Op welke punten kan de oosterse orthodoxie een wegwijzer zijn? Kan het helpen de weg te hervinden naar heiligheid en mysterie in de schepping? Paul Kingsnorth weet zeker van wel. Hij was atheïst en noemt zich nu, tot zijn eigen verbijstering, christen. In Ierland sprak ik met hem, over de kracht van de oosterse orthodoxie als bron voor toekomstig handelen. 

https://wapenveldonline.nl/artikel/1727/door-onze-god-loosheid-ontstonden-de-grootste-tirannieen-en-de-klimaatcrisis/

Lees verder

Catastrofe, crisis, momentum

Gerard den Hertogjaargang 73, nummer 6, december 2023

De jaarserie In de schaduw van catastrofes schetst een onheilspellend beeld. Laten we het allemaal over ons heenkomen, of is er een uitweg? ‘Ook de moedigste onder ons heeft slechts zelden de moed tot datgene wat hij eigenlijk weet,’[1] schreef Nietzsche. We hebben de geestelijke ruimte van de Schriften nodig om te beseffen wat er speelt en waartoe we geroepen zijn.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1729/catastrofe-crisis-momentum/

Lees verder