Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 72, nummer 1, februari 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1625/redactioneel/

Lees verder

Dit kan echt niet meer!

Daniëlle van de Koot-Dees&Wim Dekker en Robert van Puttenjaargang 72, nummer 1, februari 2022

De botsing tussen het Kamerlid Sylvana Simons (BIJ1) en de commissievoorzitter Ockje Tellegen, december 2021, vormt een treffende illustratie van het jaarthema van Wapenveld voor 2022. Simons beklaagde zich tijdens de vergadering van de Emancipatiecommissie over intimiderend gedrag van een commissielid. Zij had het woord niet en vroeg daarom ruimte voor een punt van orde waarin zij deze bejegening aan de kaak wilde stellen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1626/dit-kan-echt-niet-meer/

Lees verder

Profeet, je zult het maar wezen

Edward van ’t Slotjaargang 72, nummer 1, februari 2022

Vroegoud. In Jeremia 1 komen we een jonge man tegen, zo staat het tenminste in de tekst, maar in kinderbijbels en op schilderijen zie je steevast de oude Jeremia afgebeeld, met een grote grijze baard, getekend door verdriet, treurend tussen de puinhopen van Jeruzalem. De man aan wie je de Klaagliederen toeschrijft. Dat hij ooit jong van geest zou zijn geweest is nauwelijks voorstelbaar. Zijn opdracht heeft hem, zo krijg je de indruk, al vroeg oud gemaakt.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1627/profeet-je-zult-het-maar-wezen/

Lees verder

Een villanelle voor een voorbijganger

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 72, nummer 1, februari 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1629/een-villanelle-voor-een-voorbijganger/

Lees verder

Bidden met Brueggemann

Hendrik Mosterdjaargang 72, nummer 1, februari 2022

De laatste twee jaar hebben we in Wapenveld nagedacht over liturgische bewustwording. Het ging daarbij niet primair om de zondagse eredienst maar juist ook om sporen van liturgisch bewustzijn buiten de kerkelijke context en om de relatie tussen die twee. In de komende jaargang nemen we in iedere aflevering een vertaald gebed op van Walter Brueggemann, waarin het ene wordt verbonden aan het andere. De maatschappelijke context krijgt nadrukkelijk stem in het gebed als een expliciet liturgische daad.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1628/bidden-met-brueggemann/

Lees verder

Bidden met bevoorrechten

Walter Brueggemannjaargang 72, nummer 1, februari 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1630/bidden-met-bevoorrechten/

Lees verder

‘Trouw aan de aarde’

Herman Oevermansjaargang 72, nummer 1, februari 2022

Binnenkort verschijnt het twintigste boek van Ton Lemaire, Tegen de tijd, een bundel opstellen die zijn diepe verontrusting over de moderne, laat-kapitalistische cultuur tot uitdrukking brengen. Daarna hoopt hij tijd te hebben voor wat hij ‘misschien wel mijn laatste boek’ noemt. Het zal gaan over bomen en bossen. Een interview met de man die, gezien zijn uiterlijk, wel de ‘Johan Cruijff van de Nederlandse filosofie’ wordt genoemd.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1631/trouw-aan-de-aarde/

Lees verder

Idealen, idolen en ijdelheden

Elco van Burgjaargang 72, nummer 1, februari 2022

We staan voor ingrijpende veranderingen en de wetenschap heeft hier een belangrijke rol in. Niet alleen doordat mijn generatie voor het eerst geconfronteerd wordt met krachten uit de natuur die heel ons leven op zijn kop zetten en we koortsachtig zoeken naar oplossingen. Niet alleen omdat we al decennia aankijken tegen de problematiek van de uitputting van de natuur en opwarming van de aarde en een transitie niet snel genoeg gaat. Niet alleen omdat de ongelijkheid in de wereld en de gevolgen daarvan, zoals migratie, roepen om meer rechtvaardigheid.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1632/idealen-idolen-en-ijdelheden/

Lees verder

Een overschot aan gewichtigheid

Gertjan Schuttejaargang 72, nummer 1, februari 2022

Zowel de film Dune als de laatste James Bond brengen een grimmige wereld in beeld. Deze films, beide gebaseerd op romans geschreven in de jaren ’50 en ’60, weerspiegelen daarmee hedendaagse onzekerheden. Een vergelijking toont dat niet elke film deze thema’s overtuigend kan verbeelden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1633/een-overschot-aan-gewichtigheid/

Lees verder