Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 72, nummer 5, oktober 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1662/redactioneel/

Lees verder

Gabriël van den Brink: ‘Onvoorwaardelijk modernisme, dat kan echt niet meer!’

Wim Dekker en Robert van Puttenjaargang 72, nummer 5, oktober 2022

‘Mijn werk lijkt een beetje op dat van Francis Fukuyama. Hij kondigde ooit het einde van de geschiedenis aan. Sindsdien heeft hij spijt als haren op zijn hoofd van die uitspraak; hij is zijn hele verdere leven bezig geweest aan te tonen dat het toch anders zat. Daarom onderzoekt hij maatschappelijke voorwaarden als trouw, familie en moraal, die nodig zijn om een fatsoenlijke liberale samenleving te houden. Zo ben ik ook na aanvankelijk enthousiasme over radicale modernisering steeds gereserveerder geworden en de maatschappelijke voorwaarden ervoor gaan bestuderen.’

https://wapenveldonline.nl/artikel/1663/gabriel-van-den-brink-onvoorwaardelijk-modernisme-dat-kan-echt-niet-meer/

Lees verder

Het was maar een visioen

Edward van ’t Slotjaargang 72, nummer 5, oktober 2022

Als het inferno over Jeruzalem losbreekt, krijgt de profeet die het steeds heeft zien aankomen ineens toekomstbeelden van een nieuw Jeruzalem, over terugkeer, over weidse grenzen, over een stad waarin het leven ongekende voldoening geeft. Lammeren lopen mekkerend door de straten, tussen de stenen schieten kleurige bloemen op, het eten is goed en zomaar voorhanden, en overal zijn verwonderde mensen, en ze gunnen elkaar de bloei.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1664/het-was-maar-een-visioen/

Lees verder

Verandert God mee met ons?

Bert de Leedejaargang 72, nummer 5, oktober 2022

 ‘Opa, heeft God het coronavirus ook gemaakt?’ Onze zevenjarige kleindochter kijkt mij verwachtingsvol aan, aan de ontbijttafel op zaterdagmorgen om 07.30 uur. De vraag overvalt mij wel enigszins, maar hij ligt er. In het antwoord, zo weet ik, komt eigenlijk alles mee wat je gelooft, of – dat kan ook – wat je niet (of: niet meer) gelooft. In de open blik waarmee zij mij aankijkt, zie ik niets van de ‘goddeloze nieuwsgierigheid’ waar de traditie het over heeft, van lieden die ‘inzicht willen krijgen in dingen die ons verborgen zijn’ (Augustinus). Daar kom ik niet mee weg, als ik dat al zou willen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1665/verandert-god-mee-met-ons/

Lees verder

Flatgebouw, in tijden van crisis – Een sonnet

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 72, nummer 5, oktober 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1666/flatgebouw-in-tijden-van-crisis-een-sonnet/

Lees verder

God als vroedvrouw

Gertine Blomjaargang 72, nummer 5, oktober 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1667/god-als-vroedvrouw/

Lees verder

John van Eck: ‘De verkiezing maakt iedere ontmoeting bijzonder’

Wim Dekker en Koos van Noppenjaargang 72, nummer 5, oktober 2022

De uitverkiezing staat hoog genoteerd op het lijstje versmade theologische thema’s. Het begrip wordt geassocieerd met synodaal gekrakeel, zwaarmoedige tobberigheid en vruchteloze haarkloverijen. In de 21e eeuw hoor je er, tot veler opluchting, weinig meer over. John van Eck ziet dat graag anders. De emeritus-legerpredikant stelde ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag een bundel samen met artikelen en preken die hij in de afgelopen decennia over het onderwerp schreef. In een voorpublicatie vertelt hij openhartig over zijn persoonlijke omgang met het thema. Over een doorbrekend inzicht, ‘waar ik nooit meer achter terug zou kunnen’

https://wapenveldonline.nl/artikel/1668/john-van-eck-de-verkiezing-maakt-iedere-ontmoeting-bijzonder/

Lees verder

Een gebed van protest

Walter Brueggemannjaargang 72, nummer 5, oktober 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1669/een-gebed-van-protest/

Lees verder

Slenteren in de stad van de mens

Wim Dekkerjaargang 72, nummer 5, oktober 2022

Cultuurtheologie is vandaag de dag een weinig beoefend genre, zo stelde Govert Buijs in Wapenveld in 2004/3. ‘Een kritische doorlichting van de moderne cultuur vanuit christelijk perspectief moet het al snel afleggen tegen de nostalgie van de kerkgeschiedenis enerzijds en tegen de geborgenheid van de praktische theologie (pastoraat, gemeenteopbouw, spiritualiteit) anderzijds.’ En passant vertelde hij in dezelfde alinea dat hij het toen 15 jaar oude cultuurtheologische essay De terugkeer van de verloren Vader van F.O. van Gennep (1989), wat je toch echt als een stevige bijdrage aan de cultuurtheologie van protestantse zijde kunt beschouwen, had aangetroffen in de bak streekromans op een rommelmarkt.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1670/slenteren-in-de-stad-van-de-mens/

Lees verder

Ongemakkelijk beeld van Nederland

Gertjan Schuttejaargang 72, nummer 5, november 2022

De historische serie Het verhaal van Nederland is een ambitieuze vertelling van ‘ons verhaal’, ‘het land waarin wij wonen’. Het resultaat: sterke beeldtaal en boeiende invalshoeken, maar vooral een ongemakkelijk beeld van Nederland.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1671/ongemakkelijk-beeld-van-nederland/

Lees verder