Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 72, nummer 3, juni 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1644/redactioneel/

Lees verder

‘We zijn verleerd het morele gesprek goed te voeren’

Wim Dekker en Robert van Puttenjaargang 72, nummer 3, juni 2022

Toen James Kennedy in de jaren negentig zijn Nieuw Babylon in aanbouw over Nederland in de jaren zestig publiceerde, gaf hij een heel eigen betekenis aan de culturele revolutie van die tijd. Tot in de jaren negentig werd die culturele revolutie vooral gezien als een verworvenheid van de opstandelingen. Jongere generaties zouden met revolutionair gedrag een einde hebben gemaakt aan de burgerlijke cultuur van hun ouders. Iconisch voor dit revolutionaire gedrag zijn de Maagdenhuisbezetting, de kraakpanden, Provo en de hippiecultuur in Amsterdam. Maar, zo stelde Kennedy in zijn alom geroemde proefschrift, al dat revolutionaire gedrag was niet zo betekenisvol als het lijkt. Het was eerder een symptoom van een maatschappelijke orde die al aan erosie onderhevig was.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1645/we-zijn-verleerd-het-morele-gesprek-goed-te-voeren/

Lees verder

Geknakt onder het profetenjuk

Willem Katerjaargang 72, nummer 3, juni 2022

Niet ‘dit kan echt niet meer!’, maar ‘ik kan echt niet meer!’ Zo ontmoeten we de profeet Jeremia in dit hoofdstuk: als een gebroken man. Geknakt is hij onder het profetenjuk en dan laat hij zich kennen – en gaan. Onwillekeurig maak je je een voorstelling van Jeremia en dan ontkom je er niet aan te denken aan het portret dat de jonge Rembrandt van hem maakte. In 1630 schilderde hij de profeet, treurend bij de ondergang van Jeruzalem. Bedroefd, moe, mismoedig en berustend – zo komt hij over vanaf het doek. Maar van berusting is in hoofdstuk 20 nog geen sprake.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1646/geknakt-onder-het-profetenjuk/

Lees verder

Het goede leven, het goede sterven

Patrick Overeemjaargang 72, nummer 3, juni 2022

Het goede leven is geen leven van genot, maar van deugd, daarover is men het in de klassieke en christelijke traditie eens. Maar welke deugden geven ons het beste leven: de intellectuele deugden of de morele deugden? Anders gezegd, is het beste leven de vita contemplativa, het leven van diepe studie, overpeinzing en gebed door filosofen en monniken, of de vita activa, het leven van grootse daden en beslissingen door staatslieden en militairen? Dit is een tijdloze vraag die alle mensen, en vooral begaafde jonge mensen, zich dienen te stellen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1647/het-goede-leven-het-goede-sterven/

Lees verder

Ballingschap

Walter Brueggemannjaargang 72, nummer 3, juni 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1648/ballingschap/

Lees verder

Of iedereen, óf niemand

André Groenendijkjaargang 72, nummer 3, juni 2022

Een korte blik op het nieuws volstaat om te weten dat de wereld en haar geschiedenis schreeuwt om een oordeel. De verschrikkingen in Oekraïne maken dat weer tragisch duidelijk. Om een bijbels beeld te gebruiken: de tarwe en het onkruid groeien gezamenlijk, en dan ook nog eens zo dat het onkruid welig tiert en de tarwe dreigt te verstikken. Bij onze goedbedoelde pogingen het onkruid te verdelgen brengen we bovendien vaak de tarwe nog meer schade toe. Ons oordeel schiet tekort. De akker van de wereld schreeuwt dus vooral om een goddelijk oordeel, een zuivere scheiding tot behoud van het goede en vernietiging van het kwaad.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1649/of-iedereen-of-niemand/

Lees verder

Athene, Areopagus

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 72, nummer 3, juni 2022

https://wapenveldonline.nl/artikel/1650/athene-areopagus/

Lees verder

De sirenenzang van artificiële intelligentie

Wolter van der Knaapjaargang 72, nummer 3, juni 2022

Wat denkt u? Hoeveel besluiten in uw leven worden op basis van artificiële intelligentie (AI) voor u genomen? Waarschijnlijk meer dan u denkt. AI heeft wel iets van het karakter van de Matrix uit de gelijknamige film uit 1999: overal aanwezig en tegelijk onzichtbaar. Het maakt ons leven aangenamer, gemakkelijker, zonder dat u zich altijd bewust bent van wat er gebeurt. Maar hoe zit het met het voorrecht om zelf in ons leven besluiten te nemen en daar verantwoordelijk voor te zijn?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1651/de-sirenenzang-van-artificiele-intelligentie/

Lees verder

Ontregelende verbeelding

Gertjan Schuttejaargang 72, nummer 3, juni 2022

De films van Alex van Warmerdam spelen een boeiend spel met de kijker. Hij zet al zijn talent in om de verveelde filmkijker te verrassen en op het verkeerde been te zetten. Daarbij is het steeds de vraag hoe ver hij kan gaan voordat de kijker afhaakt. Zijn films Borgman en Nr. 10 stijgen daardoor ver uit boven het vlakke Nederlandse filmlandschap.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1652/ontregelende-verbeelding/

Lees verder