De cynicus staat met lege handen

A Hidden Life vervoert, bevraagt en ontroert drie uur lang

Abstract

A Hidden Life, de nieuwe film van de beroemde regisseur Terrence Malick, vervoert, bevraagt en ontroert, drie uur lang. De film vertelt over het leven van Franz Jägerstätter (1907-1943), een Oostenrijkse katholiek die weigerde de eed van trouw aan Hitler af te leggen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s reageerden door Jägerstätter te executeren.  Daarmee leek het verhaal ten einde. In een weergaloze film stelt Malick indringende vragen over wat het betekent om te ‘winnen’ of te ‘verliezen’. 

Terrence Malick (1943) gold lange tijd als een mysterieuze filmmaker, over wie de nodige speculaties de ronde deden. In de jaren ’70 regisseerde hij twee klassiekers waarmee hij zijn naam vestigde. Badlands uit 1973 werd het prototype van het genre van de roadmovie gecombineerd met een ‘coming-of-age’ verhaal. Vijf jaar later kwam Days of Heaven uit.

Na deze twee films verdween Malick twintig jaar van het toneel. Geruchten stelden dat hij filosofieles gaf in Frankrijk of allerlei filmscripts schreef. Ondertussen groeide zijn cultstatus. Toen hij terugkeerde stonden de grote acteurs in de rij om in The Thin Red Line te acteren, Malicks oorlogsfilm uit 1998, waarin hij op geheel eigen wijze de strijd van de VS tegen Japan in Oceanië in beeld bracht. Na deze film steeg Malicks productiviteit tot grote hoogte. Tussen 2005 en 2017 bracht hij 5 films en een documentaire uit, met als hoogtepunt in 2011 The Tree of Life.

Dit artikel komt een jaar na publicatie beschikbaar. Neem een abonnement als je het hele artikel nu al wil lezen.