Wilde schoonheid [7]

Coldplay – Fix you

Tijdens de laatste zondagse ochtenddienst werd het onderwerp van deze Wilde schoonheid me gratis en voor niets in de schoot geworpen. Columnistengenade zou dat kunnen heten.

Al leek het er eerst niet zo op, en ik mijn vrouw nodig had om me te overtuigen van deze genade. Wat gebeurde er? In onze kerk staat wekelijks een band te spelen, die tijdens de collecte zelf kan bepalen welk luisterlied ze ten gehore wil brengen. Meestal is dat een nog onbekend of nieuw geestelijk lied, dat in komende diensten door iedereen meegezongen kan worden. Maar deze keer zong de band het lied Fix you [1] van de band Coldplay. Nu ken ik de muziek van deze popgroep behoorlijk goed, dus al na twee akkoorden wist ik wat er zou komen. Direct schoten alle haren overeind. Direct ook moest ik terugdenken aan een dienst die ik jaren her had bijgewoond, waarin – goedbedoeld, dat wel – een aantal liedjes van Paul de Leeuw waren vergeestelijkt.
Ik vond dat toen vreselijk.
Mijn overeindstaande haren konden pas gekalmeerd worden toen mijn vrouw zei: ‘Dit wordt je onderwerp voor Wilde schoonheid’.

En warempel. Het klopt.
Coldplay kun je niet betrappen op christelijke inspiratie, zeker niet zoals die andere wereldband U2. En de tekst van Fix you zal dan ook vooral ‘horizontaal’ bedoeld zijn, maar toch.
Onze zondagse band had groot gelijk om dit lied te spelen, in een dienst die in het teken stond van ‘heel maken’, genezen door vergeving van zonden en omgaan met je last en lijden.

Want wat zingen ze?

When you try your best but you don’t succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can’t sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can’t replace
When you love someone but it goes to waste
Could it be worse?
Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Als je het goed leest zie je in bijna iedere zin een Bijbeltekst die resoneert.
Bijvoorbeeld Jeremia 30:17: Weet dat ik je zal genezen, ik zal je wonden helen – spreekt de Heer. Of het overbekende vers 105 van Psalm 119: Uw woord is een lamp voor mijn voet, een licht op mijn pad.

Maar wat me bovenal treft bij de tekst is misschien niet de letterlijke versverwijzingen, maar het algehele gevoel dat blijft hangen. Wanneer het leven je te groot wordt, en het leven een tranendal is geworden, dan zal hij je heel maken. Met bot en al.
En hij zal je thuisbrengen. Ook al zo’n geweldige boodschap.
Het lied zingt maar niet van een liefde die een prettig leven belooft, of een leuke toekomst, maar Fix you gaat over ‘helen’, ‘totaal vernieuwen’ en ‘thuiskomen’.

Natuurlijk. Zoals bij elke ‘vondst’ in Wilde schoonheid, ligt er altijd ergens een adder onder het gras. En die zit in het woordje ‘try’.
De Heer geeft in Jeremia 30:17 aan dat Hij maar niet wat probeert. Dat Hij niet ‘probeert’ om te genezen en wonden te helen. Als Coldplay het helemaal goed had willen doen, afgelopen zondag in onze ochtenddienst, dan hadden ze moeten zingen:

Lights will guide you home
And ignite your bones
And know that I will fix you

 

Peter van Dijk is uitgever bij de Vuurbaak en medewerker van Wapenveld.

  1. http://www.youtube.com/watch?v=pY9b6jgbNyc