Archief

Redactioneel

Bart Walletjaargang 59, nummer 2, april 2009

https://wapenveldonline.nl/artikel/890/redactioneel/

Lees verder

Evolutie en Bijbel: vragen die ertoe doen

Aart Nederveenjaargang 59, nummer 2, april 2009

Om de een of andere reden is de herdenking van de geboorte van Darwin aanleiding tot het op kookpunt brengen van allerlei meningen en sentimenten over schepping en evolutie. Wie niet voor ons is, is tegen ons, zo lijkt de boodschap van creationisten en atheïsten. God of Darwin, dat is de keuze. Het is niet altijd even gemakkelijk te onderkennen wat de vragen zijn die er echt toe doen. Is er voor christenen iets 'at stake' in deze discussie?

https://wapenveldonline.nl/artikel/886/evolutie-en-bijbel-vragen-die-ertoe-doen/

Lees verder

'Het eerste wat ik onomstotelijk geloof is de Schepper'

Aart Nederveen en Gijsbert Korevaarjaargang 59, nummer 2, april 2009

Professor Lever van de VU. Zijn naam is een begrip in christelijk Nederland. Is hij degene die op een inspirerende manier geloof en wetenschap met elkaar heeft verzoend of heeft hij de biologie laten heersen over de Bijbel? Lever is vertrouwd met bewondering en afkeuring van zijn werk. Het debat ging hij nooit uit de weg. In de jaren ’50-’70 kwam hij onder vuur te liggen van het opkomende creationisme in Nederland. Het heeft hem persoonlijk geraakt en dat is nooit meer helemaal goed gekomen, ook niet na de recente ‘bekeringen’ van de voormannen van destijds. Hij heeft nog een boek klaar liggen: Een bioloog leest de Bijbel. Of hij het zal uitgeven? Voorlopig is Lever de enige lezer.

https://wapenveldonline.nl/artikel/888/het-eerste-wat-ik-onomstotelijk-geloof-is-de-schepper/

Lees verder

Agnus dei - meer dan een ontroering

Bert de Leedejaargang 59, nummer 2, april 2009

In deze jaargang stellen we in de meditaties de thematiek van het offer aan de orde. We weten en zullen zien dat dit een grondwoord is in de Schrift, wanneer het gaat om mens-zijn voor Gods aangezicht. In dit nummer dat in de maand van Pasen verschijnt, wil ik stilstaan bij Christus van Wie Barnard dicht dat ‘Hij de weg van ’t offer is gegaan’ (Gezang 173 LB).

https://wapenveldonline.nl/artikel/889/agnus-dei-meer-dan-een-ontroering/

Lees verder

'Wij zoeken Gods gerechtigheid voor Nederland'

Bart Wallet en Pieter Jan Dijkmanjaargang 59, nummer 2, april 2009

De ChristenUnie vormt inmiddels al weer twee jaar een kabinet met CDA en PvdA. De bevlogen ChristenUnieleider, vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin, André Rouvoet, maakt de balans op. Sceptici zien de partij schuiven, van een getuigenispartij naar een regeringspartij zoals alle andere. Anderen, zoals theoloog Paas en ethicus De Bruijne, voeren een pleidooi voor ‘bescheiden christelijke politiek’, politiek die geen grootse idealen najaagt, zoals herkerstening, maar zich tevreden stelt met het tegengaan van de zonde. Onzin, vindt Rouvoet. ‘Natuurlijk zijn de marges voor christelijke politiek smal.’ Maar hij houdt vast aan zijn idealen. ‘Ik blijf met vrijmoedigheid en met overtuiging ijveren voor de doorwerking van Gods geboden in het overheidsbeleid.’

https://wapenveldonline.nl/artikel/891/wij-zoeken-gods-gerechtigheid-voor-nederland/

Lees verder

Als het bloed niet stromen kan

Guus Labooyjaargang 59, nummer 2, april 2009

Is er leven na de dood? Daarvoor lijkt nu meer bewijs te komen. Als we tenminste de cardioloog Pim van Lommel moeten geloven. Hij schreef een bestseller over bijna-doodervaringen. Over mensen die tijdens hun hartstilstand een tunnel van licht zagen, een prachtige poort … Of is dat alleen maar zuurstofgebrek?

https://wapenveldonline.nl/artikel/892/als-het-bloed-niet-stromen-kan/

Lees verder

Evolutie

Marius Doornenbaljaargang 59, nummer 2, april 2009

https://wapenveldonline.nl/artikel/893/evolutie/

Lees verder