Archief

Redactioneel

Bart Walletjaargang 62, nummer 4, september 2012

https://wapenveldonline.nl/artikel/1079/redactioneel/

Lees verder

De vernietigende kracht van het kwaad

Maarten J. Verkerkjaargang 62, nummer 4, september 2012

Geschokt en verslagen staat de privédetective Jake Gittes bij de puinhoop van al zijn inspanningen. Alles wat hij wilde bereiken is mislukt en zijn opdrachtgever, de mooie Evelyn Mulwray, is dodelijk getroffen. ‘It’s Chinatown, Jake, it’s Chinatown’, met deze woorden trekken zijn partners hem mee. Met andere woorden, je kunt het kwaad niet bevechten. Het is groter dan je zelf bent. En als je het bevecht, dan kan het wel eens veel erger worden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1080/de-vernietigende-kracht-van-het-kwaad/

Lees verder

Liefdevol kijken naar de schepping

Stefan Paasjaargang 62, nummer 4, september 2012

Denken over duurzaamheid begint met kijken. Zelf heb ik leren kijken naar de schepping doordat mijn opa mij geregeld mee het bos in nam. Hij kende alle dieren, wist van hun tijden. Ik herinner me hoe hij ons vertelde dat een bepaalde groep reeën altijd op een vaste tijd een zandpad overstak. Wij verstopten ons in de schemering, en zowaar: precies op de aangegeven tijd waren ze er. Als bonus liep er een zwarte ree tussen. Opa wist waar egels zich verstopten in hun winterslaap. En aan het gedrag van gaaien kon hij zien waar eekhoorns hun nootjes hadden verstopt.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1081/liefdevol-kijken-naar-de-schepping/

Lees verder

Luisterend ontvangen

Esther Jonkerjaargang 62, nummer 4, september 2012

‘Als je luistert, moet je degene vóór je serieus nemen en oog hebben voor de context in plaats van op voorhand te weten wat je volgens een of andere agenda, ideologie of politiek program zou moeten doen. Anders dan belangen- en groepspolitiek, handelt een politiek die uit luisteren geboren wordt in het vertrouwen dat de ander je iets zou kunnen leren.’ [1]

https://wapenveldonline.nl/artikel/1082/luisterend-ontvangen/

Lees verder

Herboren tot volwassen enkeling

Désanne van Brederodejaargang 62, nummer 4, september 2012

https://wapenveldonline.nl/artikel/1083/herboren-tot-volwassen-enkeling/

Lees verder

Wilde schoonheid [4]

Peter van Dijkjaargang 62, nummer 4, september 2012

Enige eeuwen geleden werd uit kerken inspirerende kunst gegooid die leken en andere gelovigen bijzonder kon inspireren. In Wilde schoonheid gebeurt precies het tegenovergestelde. Er wordt nog steeds veel kunst gemaakt met door God gegeven talent, die zeer wel leken en kerkgangers kan inspireren in hun dagelijkse zoektocht. Deze kunst bereikt de kerken of de individuele christen meestal niet. Ook is er voldoende kunst die door christenen niet als inspirerend voor hun geloof gezien wordt. Iedere aflevering van Wilde schoonheid zoomt in op een werk (van film tot beeldende kunst tot poëzie) dat te mooi is om links te laten liggen. Ieder nummer bespreken we werk dat – gemaakt door een niet-christen of christen, gelovige of ongelovige – herkenning op kan roepen, en instemming bij de christen die van harte Jezus wil zoeken en vinden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1085/wilde-schoonheid-4/

Lees verder

Wetenschap en commercie

Jeroen de Ridderjaargang 62, nummer 4, september 2012

Stel je voor dat je een bezoekje aan je huisarts brengt in verband met osteoporose, broze botten. Je huisarts heeft goed nieuws: onlangs kwam zij in een wetenschappelijk tijdschrift een zogeheten meta-analyse tegen van de effectiviteit van een middel tegen osteoporose. (In een meta-analyse worden diverse studies naar eenzelfde medicijn samengenomen om zo tot een zorgvuldig afgewogen oordeel te komen over de effectiviteit van een medicijn.) De uitkomst was positief: het medicijn bleek in de verschillende studies positieve resultaten te geven. Opgelucht kun je het nieuwe medicijn bij de apotheek ophalen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1084/wetenschap-en-commercie/

Lees verder