Archief

Redactioneel

Bart Walletjaargang 61, nummer 3, juni 2011

https://wapenveldonline.nl/artikel/1010/redactioneel/

Lees verder

Zorgeloze zorg?

Jacqueline Kooljaargang 61, nummer 3, juni 2011

https://wapenveldonline.nl/artikel/1012/zorgeloze-zorg/

Lees verder

Over de werken der barmhartigheid (3)

Bert de Leedejaargang 61, nummer 3, juni 2011

In de derde aflevering van de meditaties rond het thema barmhartigheid komt de vreemdeling in beeld. Gastvrijheid en herbergzaamheid: kunnen en willen wij die geven in deze tijd? De Bijbel spreekt ervan van Abraham tot Emmaüs, maar hoe welkom is de vreemdeling in ons midden, in het midden van de christelijke gemeente?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1013/over-de-werken-der-barmhartigheid-3/

Lees verder

Zeilen tegen de wind in

Herman Oevermansjaargang 61, nummer 3, juni 2011

Volgens Darwin zijn wij een exemplaar van de soort. Maar ervaren wij ons ook zo? Ergens weten we dat we onherleidbaar uniek zijn. Een besef dat zeker in onze tijd van individualisering nog eens krachtig versterkt wordt. Ons eigen verhaal doet ertoe. Ons gevoel telt. In de wereld van coaching en supervisie komen deze verhalen op tafel. Zeker in christelijk Nederland wordt op deze doorgaande individualisering ambivalent gereageerd. Om begrijpelijke redenen. Maar zou het kunnen zijn dat door individualisering radicaal serieus te nemen ook Bijbelse motieven van bekering en vernieuwing nieuwe kansen krijgen? Herman Oevermans wil in dit artikel laten zien dat dit inderdaad mogelijk is, door aan te knopen bij de inzet van de levensfilosofie. Dan blijken zelfs oude woorden als de ziel weer springlevend te kunnen worden. Als hoeder van het geheim van ons leven.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1014/zeilen-tegen-de-wind-in/

Lees verder

Hoeveel verschil kan Nederland verdragen?

Herman Oevermans en Pieter Jan Dijkmanjaargang 61, nummer 3, juni 2011

Een meerderheid van de politieke partijen lijkt te willen verbieden wat afwijkt van de heersende, seculiere norm, zo is de klacht van religieuze minderheden. Dick Pels, directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks, en Gert-Jan Segers, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, gaan erover in discussie. ‘De wetgeving rond het ritueel slachten is de lakmoesproef voor de kwaliteit van een democratische rechtsstaat: de ruimte die de religieuze minderheden krijgen om rituelen uit te kunnen voeren vanuit hun traditie en geloofsovertuiging.’

https://wapenveldonline.nl/artikel/1015/hoeveel-verschil-kan-nederland-verdragen/

Lees verder

Christelijk geloof en politiek

Simon Polinderjaargang 61, nummer 3, juni 2011

De redactie van Wapenveld timmert aan de weg. Zij laat haar lezers kennismaken met nieuwe ideeën en belangrijke denkers. Dat is in de redactie te prijzen, omdat ze daarmee de intellectuele horizon bij het nadenken over geloof en cultuur verbreedt. In een van de meest recente – letterlijk ingevlogen – bijdragen van Samuel Wells in Wapenveld doet zich echter een verschraling voor in het denken over christelijk geloof en politiek. Dat vormt de aanleiding voor dit artikel over de relatie christelijk geloof en politiek.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1016/christelijk-geloof-en-politiek/

Lees verder

Nationale synode moet verder als Willibrord-beraad

Herman Oevermansjaargang 61, nummer 3, juni 2011

Ik ben in december niet in Dordrecht geweest, op de Nationale Synode, maar ik word vrijwel zeker een vaste bezoeker als dit moment van gezamenlijke christelijk-spirituele bezinning en ontmoeting een blijvertje gaat worden. En dat zou best eens kunnen. Want oude vormen verkruimelen en nieuwe worden gezocht en hopelijk gevonden, experimenterend en met vallen en opstaan. Alleen al in dit licht bezien verdienen de initiatiefnemers veel lof voor hun moed.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1017/nationale-synode-moet-verder-als-willibrord-beraad/

Lees verder

Bello en Minoes als ‘hulpe tegenover hem’

Maarten Wissejaargang 61, nummer 3, juni 2011

https://wapenveldonline.nl/artikel/1018/bello-en-minoes-als-hulpe-tegenover-hem/

Lees verder

De tovenaar en de dominee

Albert Noordegraafjaargang 61, nummer 3, juni 2011

https://wapenveldonline.nl/artikel/1019/de-tovenaar-en-de-dominee/

Lees verder