Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 65, nummer 3, juni 2015

https://wapenveldonline.nl/artikel/1252/redactioneel/

Lees verder

‘Een gevaar voor ons land’

Bart Walletjaargang 65, nummer 3, november 2015

Enkele jaren geleden verscheen een volumineus boek van de religiehistorici Marcel Poorthuis en Theo Salemink met de sprekende titel: Een donkere spiegel. Nederlandse katholieken over joden, 1870-2005. Daarin wordt uitgebreid beschreven en geanalyseerd hoe het katholieke volksdeel in Nederland beïnvloed werd door het opkomende moderne antisemitisme en hoe eeuwen van religieus anti-judaïsme resulteerden in negatieve beeldvorming. Het is niet het enige wat Poorthuis en Salemink naar voren halen, maar zij spreken niet zonder reden van Een donkere spiegel [1].

https://wapenveldonline.nl/artikel/1256/een-gevaar-voor-ons-land/

Lees verder

’t Verbond met Abraham, zijn vrind …

Wim Vermeulenjaargang 65, nummer 3, juni 2015

Hoe vaak ik in een doopdienst Psalm 105 vers 5 (in de berijming van 1773) gezongen heb, weet ik niet. Op de vingers van twee handen is het in ieder geval niet te tellen. De notie van het verbond, een fundamenteel thema in de theologie van het gereformeerde protestantisme, zat in de gemeente waar ik opgroeide liturgisch in ieder geval stevig in het zadel.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1257/t-verbond-met-abraham-zijn-vrind/

Lees verder

‘Het begint met het herkennen van patronen’

Herman Oevermansjaargang 65, nummer 3, juni 2015

Het contact ontstond als bij toeval. In oktober 2014 had de toenmalige manager van de opleiding Communicatie aan de CHE een ontmoeting met Wim van Dinten (1940), voorzitter van Stichting Sezen [1], en oud-topman van de Rabobank (als hoofd strategie in de jaren ’80 en ’90) en emeritus hoogleraar Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Om mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Een andere collega had een leergang bij Sezen gevolgd en was er enthousiast over. Als interim-directeur van de Academie Journalistiek & Communicatie zou ik bij de volgende afspraak aanwezig zijn. Dat was ik, in januari, en dat leidde vervolgens tot een interview voor Wapenveld [2].

https://wapenveldonline.nl/artikel/1258/het-begint-met-het-herkennen-van-patronen/

Lees verder

Ongemakkelijke waarheid

Marius Doornenbaljaargang 65, nummer 3, juni 2015

https://wapenveldonline.nl/artikel/1251/ongemakkelijke-waarheid/

Lees verder

John Boyne

Enny de Bruijnjaargang 65, nummer 3, juni 2015

De kerk komt er niet goed vanaf in de roman A History of Loneliness (De grote stilte) van John Boyne. Zomaar een fragmentje van een gesprek dat de hoofdpersoon, de Ierse pastoor Odran Yates, met zijn aartsbisschop voert over een collega die van de aardbodem verdwenen lijkt:

https://wapenveldonline.nl/artikel/1259/john-boyne/

Lees verder

‘Er is in de geschiedenis geen tweede vóór en ná Christus’

Egbert Schuurmanjaargang 65, nummer 3, juni 2015

Graag wil ik jullie, lieve kleinkinderen, iets vertellen over de wereld waaruit ik kom. Vooral wil ik het hebben over de geestelijke en maatschappelijke context waarin ik ben opgegroeid en hoe ik dat heb beleefd. De weg die ik in het leven gegaan ben, telt inmiddels vele jaren. Op die weg is het een en ander gebeurd in kerk en cultuur. Ik heb daarvan de invloed ondergaan, allereerst in mijn geestelijke en maatschappelijke ontwikkeling, maar ook in nieuwe uitdagingen die er waren. Het is een tijd geweest waarin in allerlei opzichten enorm veel is veranderd.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1260/er-is-in-de-geschiedenis-geen-tweede-voor-en-na-christus/

Lees verder

De moraal van hardwerkend Nederland

Pieter Jan Dijkmanjaargang 65, nummer 3, juni 2015

Premier Rutte hekelde lange tijd het waarden-en-normenvertoog van zijn voorganger Balkenende. Nu heeft hij dan toch de schroom van zich afgeworpen om al te betuttelend over te komen en spreekt hij warme woorden over de waarden van hardwerkend Nederland. Het probleem zijn de liberale vooronderstellingen: waarden worden gereduceerd tot instrumenten om iets te bereiken en gecreëerd door mondige, zelfbewuste en succesvolle individuen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1255/de-moraal-van-hardwerkend-nederland/

Lees verder