Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 65, nummer 2, april 2015

https://wapenveldonline.nl/artikel/1243/redactioneel/

Lees verder

Enthousiast, zwijgzaam en missionair

Dick Schinkelshoekjaargang 65, nummer 2, april 2015

Het is 24 februari 1936. Een bewolkte, nogal sombere maandag. In Dresden treft een forse groep protestantse theologen elkaar voor een tweedaagse bijeenkomst [1]. Nog geen zes maanden daarvoor waren de Neurenberger rassenwetten in werking getreden. Ze verboden vrijwel iedere deelname van Joodse Duitsers aan het maatschappelijke leven. Als reactie op de moord begin februari op Wilhelm Gustloff, de Duitse leider van de nationaalsocialisten in Zwitserland, waren bovendien tal van Joodse organisaties verboden. Twee weken voor de bijeenkomst waren zo’n 150 rooms-katholieke geestelijken opgepakt, vooral actief binnen de katholieke jongerenbeweging, voor hun kritische houding tegenover het nationaalsocialistische regime.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1244/enthousiast-zwijgzaam-en-missionair/

Lees verder

‘Met de kennis van toen ...’, gedachten over gedenken

Theo Doornebaljaargang 65, nummer 2, april 2015

‘Met de kennis van nu…’, klinkt het tegenwoordig vaak als het om een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis gaat. En bijna standaard volgt dan een uitleg waarom we diezelfde fout vandaag niet meer zouden maken. Psalm 106 keert het om. ‘Met de kennis van toen’, zegt de dichter, ‘zie je dat we nog steeds dezelfde fouten maken. En toch wil het maar niet hopeloos worden.’ En als je dat leest, vraag je je af: hoe kan dat toch? Hoe kun je zo eerlijk en hoopvol omgaan met de zwarte bladzijden uit je heden en verleden?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1245/met-de-kennis-van-toen-gedachten-over-gedenken/

Lees verder

Kan filosofie zonder gesprek met religie?

Herman Oevermansjaargang 65, nummer 2, april 2015

Op 13 maart overleed Denker des Vaderlands René Gude na een slopende ziekte. In zijn woonboot op het IJ, tegenover het Amsterdamse Centraal Station, met zijn geliefden in zijn nabijheid. Op zondagavond 15 maart zond de EO in Adieu God een herhaling uit van een uitzending van ‘De Kist’ van 14 december 2014. Daarin vertelden René en zijn vrouw over het naderende einde. Wie naar deze uitzending keek, deed dat niet zonder geraakt te worden. [1]

https://wapenveldonline.nl/artikel/1246/kan-filosofie-zonder-gesprek-met-religie/

Lees verder

Vijgenbladeren

Désanne van Brederodejaargang 65, nummer 2, april 2015

https://wapenveldonline.nl/artikel/1247/vijgenbladeren/

Lees verder

Maarten ’t Hart

Enny de Bruijnjaargang 65, nummer 2, april 2015

Maarten ’t Hart heeft gewacht met schrijven over zijn moeder tot ze overleden was. Dat duurde lang: ze was 92 jaar, toen ze in 2012 stierf. Niet lang na de begrafenis moet haar zoon begonnen zijn aan het verhaal dat nu onder de titel Magdalena in de boekhandel ligt – en meteen zijn duizenden verslaat.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1248/maarten-t-hart/

Lees verder

De theologie van verval ondermijnen

Jennifer Smit-Hobbsjaargang 65, nummer 2, april 2015

‘Veel Britse kerken’, zegt de Britse historicus en theoloog David Goodhew, ‘hebben een theologie van verval gecreëerd, die ervan uitgaat dat kerken in moderne samenlevingen krimpen en dat kerken daaraan weinig kunnen doen.’ Goodhew en zijn collega’s in het Centre for Church Growth Research aan Durham University stellen zich ten doel deze ‘krimptheologie’ te bestrijden. Deze zomer verschijnt hun Towards a Theology of Church Growth (2015). Gaat het Britse debat over secularisatie met deze publicatie een nieuwe ronde in? En kunnen Nederlandse christenen hier iets van leren?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1249/de-theologie-van-verval-ondermijnen/

Lees verder

Politici als aanjagers van een cultuur van angst

Pieter Jan Dijkmanjaargang 65, nummer 2, april 2015

De maatschappij lijkt steeds meer georganiseerd te worden rondom de angst. Angst voor een griepvirus en angst voor terroristen kan ontwrichtende maatschappelijke gevolgen hebben. Redelijke argumenten hebben dan geen enkele zeggingskracht meer; dat is het angstaanjagende ervan. Het angstmanagement van politici versterkt de angst eerder dan dat het burgers toerust om goed met de reële onzekerheden van het leven om te kunnen gaan.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1242/politici-als-aanjagers-van-een-cultuur-van-angst/

Lees verder

China's worsteling met het christendom

Bas Plaisierjaargang 65, nummer 2, april 2015

Twee jaar geleden waren mijn vrouw en ik in Wenzhou aanwezig bij de feestelijke opening van een van de grootste kerkgebouwen in China. We kenden de oude kerk – een tamelijk vervallen gebouw dat nog het litteken droeg van de Culturele Revolutie met een grote geel geverfde ster boven de ingang. Elke zondag kwamen er zo’n 250 mensen in bijeen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1250/china-s-worsteling-met-het-christendom/

Lees verder