Archief

Redactioneel

Bart Walletjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

https://wapenveldonline.nl/artikel/783/redactioneel/

Lees verder

Solidariteit voorbij de grenzen van de eigen samenleving en generatie

Herman Oevermans en Wim Dekkerjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

'Als we hier geen ochtendkranten zouden hebben, zou dat bijdragen aan de kwaliteit van de besluitvorming van dit orgaan.' Met deze verzuchting begon het gesprek met Diederik Samsom, kamerlid voor de PvdA sinds 2003. De dag ervoor had de PvdA-fractie ingestemd met het kabinetsbesluit om geen enquête over Europa te houden. De ochtendkranten waren vernietigend en de mails stroomden weer binnen. Crisisoverleg in de fractie en de interviewtijd werd aanzienlijk ingekort.

https://wapenveldonline.nl/artikel/794/solidariteit-voorbij-de-grenzen-van-de-eigen-samenleving-en-generatie/

Lees verder

Wanneer het oog te veel wil

Bert de Leedejaargang 57, nummer 5, oktober 2007

We schrijven najaar 2007, vlak voor Prinsjesdag. We lezen en horen veel over exorbitante beloningen van topmanagers. Salarissen kunnen inclusief bonussen ver over het miljoen gaan. De afstand tussen prestatie en beloning is zo niet meer naar de menselijke maat. Dat is slecht voor een samenleving. Geen twijfel over. Onredelijke ongelijkheid werkt cynisme en morele onverschilligheid in de hand. Of het leidt tot een even onredelijke boosheid over 'die graaicultuur van onbereikbare machtige heren, en inmiddels ook dames'. Gedragscode, commissie Dijkstal en verbaal geweld van politici helpen niet. Onderlinge afspraken op grond van vrijwilligheid werken niet. Marktwerking heeft geen matigend effect, zo blijkt tot nog toe. En een negatieve publieke opinie evenmin. Hooguit leidt die tot een incidentele geste van een veelverdiener die onder vuur ligt.

https://wapenveldonline.nl/artikel/785/wanneer-het-oog-te-veel-wil/

Lees verder

Abraham gaat op odyssee, maar Odysseus is nog geen Abraham

Bert de Leedejaargang 57, nummer 5, oktober 2007

'Een vrouwenboek voor mannen.' Zo ongeveer typeerde een literaire criticus in het dagblad 'Trouw' de roman Nachttrein naar Lissabon van de Zwitserse auteur Pascal Mercier. En: 'Een boek dat mannen aan het huilen maakt en vrouwen doet begrijpen waarom'. Wat mij betreft raak. Ik heb het boek een en andermaal gelezen en was geboeid, geraakt, en bij momenten ontroerd. Het boek past dan ook bij de leeftijdsfase waarin ik zit, midden 50, en het gaat over het bekende motief van de odyssee, de reis door een ver en onbekend land, een reis die uiteindelijk thuisbrengt. Een heenreis die ook een terugreis blijkt. Zoals dat bij een odyssee betaamt, is de reis van de hoofdpersoon een zoektocht die hem langs vele verrassende ontmoetingen en levenskeuzen voert die hem te denken geven.

https://wapenveldonline.nl/artikel/786/abraham-gaat-op-odyssee-maar-odysseus-is-nog-geen-abraham/

Lees verder

‘Zo zegt de Heer(e)!’

Hans Teerdsjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

Als iets duidelijk wordt uit de soap die zich sinds de lijsttrekkerverkiezingen in het voorjaar van 2006 in en rond de VVD afspeelt en haar climax kent in het uitzetten van Rita Verdonk uit de fractie, dan is het wel de moeizame legitimatie van het gezag. Logischerwijs ligt het gezag bij de winnaar van deze verkiezingen, Mark Rutte. Zijn positie verleent hem het gezag. Op deze lijn steunde ook het pleidooi van oud-fractievoorzitter Bolkestein voor Rutte, waarmee hij volgens de media de positie van Rutte binnen de partij redde. Regels zijn regels en ook Verdonk zal zich daar bij neer moeten leggen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/787/zo-zegt-de-heer-e/

Lees verder

Geen engel en geen dier

Arjan Plaisierjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

Hoe zit het nu precies met de impact van het kruis in het bestaan van de mens? Deze belangrijke vraag stelde Andries Zoutendijk in een recensie waarin hij een publicatie besprak, afkomstig van de groep rond de Utrechtse Studiedagen. Het betrof de bundel Bijna goddelijk gemaakt . Hij gaf daarin bijzondere aandacht aan een artikel van mijn hand, over het christelijk mensbeeld in een postmoderne context. Zoutendijk is beducht dat het kruis in genoemde publicatie(s) teveel als zijlijn of doorgangspunt wordt beschouwd en zo van zijn radicaliteit wordt ontdaan.

https://wapenveldonline.nl/artikel/788/geen-engel-en-geen-dier/

Lees verder

Stop kuddediergedrag

Aart Nederveenjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

https://wapenveldonline.nl/artikel/789/stop-kuddediergedrag/

Lees verder

Leren voor het leven

Aart Jan Klokjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

https://wapenveldonline.nl/artikel/790/leren-voor-het-leven/

Lees verder

Religie in de democratie

Fennand R. van Dijkjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

https://wapenveldonline.nl/artikel/784/religie-in-de-democratie/

Lees verder

Utopian dreams

Hans Teerdsjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

https://wapenveldonline.nl/artikel/791/utopian-dreams/

Lees verder

De open samenleving en haar vijanden

Jan Scheele-Goedhartjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

https://wapenveldonline.nl/artikel/792/de-open-samenleving-en-haar-vijanden/

Lees verder

Het plagiaat

Paul van Trigtjaargang 57, nummer 5, oktober 2007

https://wapenveldonline.nl/artikel/793/het-plagiaat/

Lees verder