Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 64, nummer 2, april 2014

https://wapenveldonline.nl/artikel/1179/redactioneel/

Lees verder

Een ongedwongen geloofsopvoeding

Daniëlle van de Koot-Deesjaargang 64, nummer 2, april 2014

 ‘Wil je soms een vijg, Fien?’, hoor ik een moeder tegen haar dreumes zeggen. Sommige lezers zien nu wellicht een jarenvijftigtafereeltje voor zich, waar een moeder haar dochter dreigt met een fysieke straf. Ik hoorde deze zin echter toen ik afgelopen zomer met mijn kinderen aan de rand van een zandbak zat in een oud Amsterdams stadspark.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1180/een-ongedwongen-geloofsopvoeding/

Lees verder

Wie is die HEER, dat ik hem zou gehoorzamen?

Wim Vermeulenjaargang 64, nummer 2, april 2014

Wie anderen wil inwijden in heilgeheimen kan er niet omheen hen bepaalde dingen eenvoudigweg aan te leren. Inwijding vereist een begrippenkader. Een Bijbels ABC. Anders gezegd: inwijding vereist bekendheid met  het Grote Verhaal. De sleutelmomenten in de geschiedenis van God met de mensen moeten verteld en doorverteld worden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1181/wie-is-die-heer-dat-ik-hem-zou-gehoorzamen/

Lees verder

Gezien en beoordeeld: God ontmoeten in onze schuld

Stefan Paasjaargang 64, nummer 2, april 2014

Op 8 september vorig jaar trad ds. Arenda Haasnoot (PKN) aan tegen een aantal ongelovige heren van middelbare leeftijd, onder wie voetbalverslaggever Johan Derksen. Het gesprek vond plaats in het kader van een serie debatten die worden georganiseerd door de Vrije Baptistenkerk Bethel in Drachten, onder de naam Bolder 75.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1182/gezien-en-beoordeeld-god-ontmoeten-in-onze-schuld/

Lees verder

Vonne van der Meer

Enny de Bruijnjaargang 64, nummer 2, april 2014

Bekeringsverhalen hebben in de grote boekenwereld geen goede naam. Tenminste, de traditionele bekeringsverhalen uit de christelijke traditie, want als je ‘bekering’ wat ruimer interpreteert en beschouwt als een belangrijke wending in iemands leven, dan is natuurlijk bijna elk levensverhaal een bekeringsverhaal, en is bijna ieder mens geneigd om zijn eigen geschiedenis in het licht van de grote keerpunten in zijn leven te duiden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1183/vonne-van-der-meer/

Lees verder

Zijn is waargenomen worden. Maar door wie?

Désanne van Brederodejaargang 64, nummer 2, april 2014

https://wapenveldonline.nl/artikel/1184/zijn-is-waargenomen-worden-maar-door-wie/

Lees verder

‘Ik was echt niet in de wieg gelegd voor predikant’

Thom van den Endjaargang 64, nummer 2, april 2014

Eergisteren was het honderd jaar geleden dat mijn vader, jullie overgrootvader, geboren werd. We hebben dat als zijn kinderen met elkaar gevierd in zijn geboortestad. Mijn vrouw, die moeder en oma uit duizenden, aan wie jullie ongetwijfeld zeer goede herinneringen bewaren, heeft voor die gelegenheid een buitengewoon mooie documentatie samengesteld. Enkelen van jullie zullen daarvan misschien nog wel een exemplaar in bezit hebben.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1185/ik-was-echt-niet-in-de-wieg-gelegd-voor-predikant/

Lees verder

De zegen van boven

Aart Nederveenjaargang 64, nummer 2, april 2014

https://wapenveldonline.nl/artikel/1186/de-zegen-van-boven/

Lees verder

Goddeloosheid in het werk van Diane Arbus

Dirk Verburgjaargang 64, nummer 2, april 2014

Het afgelopen jaar bezocht ik de tentoonstelling van het werk van Diane Arbus (1923-1971) in het FOAM te Amsterdam en werd getroffen door de intens deprimerende indruk die haar werk bij mij achterliet. De tentoonstelling bestond uitsluitend uit zwart-witfoto’s op een relatief klein formaat, hoofdzakelijk van mensen in de marge van de samenleving zoals travestieten, nudisten en mensen met een fysieke of mentale afwijking. Aanvankelijk deed ik haar werk af als negativistisch en voyeuristisch, maar toch vond ik dit te gemakkelijk. Haar foto’s roepen een veel breder spectrum aan ervaringen op dan deze eenvoudige kwalificaties en doen de vraag rijzen naar het wezen van de kunst in fotografie en de persoon van Diane Arbus.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1187/goddeloosheid-in-het-werk-van-diane-arbus/

Lees verder