Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 64, nummer 3, juni 2014

https://wapenveldonline.nl/artikel/1189/redactioneel/

Lees verder

Vertel het uw kinderen…

Harmen van Wijnenjaargang 64, nummer 3, juni 2014

‘Voor heel veel mensen hier zit het geloof alleen in hun hoofd, ze doen er verder niets mee.’ Dit was een hartenkreet van Ellen. Ze is zeventien jaar en trouw lid van de jeugdvereniging van de hervormde gemeente in het dorp waar ze heel haar leven al woont. Aan het einde van de JV-avond gooide ze het eruit. Die avond op de jeugdvereniging was weer volgens hetzelfde patroon gegaan: een inleiding over een Bijbelgedeelte, een Bijbelstudie over dit gedeelte aan de hand van vragen die bij de methode waren meegeleverd en tot slot nog een plenaire bespreking. En tijdens deze plenaire bespreking kwam ze met haar hartenkreet.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1190/vertel-het-uw-kinderen/

Lees verder

‘Maar jullie, wie zeggen jullie dat Ik ben?’

Theo Doornebaljaargang 64, nummer 3, juni 2014

Jezus is inmiddels al een tijd met zijn leerlingen onderweg. Hij heeft hen om het zo te zeggen al het nodige overgedragen. En dan komt er een moment waarop Hij zich afvraagt wat dit voor hen betekent. Daarom zoekt Hij het gesprek. ‘Wie zeggen de mensen dat Ik ben?’, vraagt Hij. ‘En jullie, wie zeggen jullie dat Ik ben?’

https://wapenveldonline.nl/artikel/1191/maar-jullie-wie-zeggen-jullie-dat-ik-ben/

Lees verder

Gezocht: een theologie van verlangen

Herman Pauljaargang 64, nummer 3, juni 2014

Als ik op zondagavond door de Haarlemmerstraat fiets, valt mijn oog op een speelgoedwinkel met Lego- en Playmobildozen in de etalage. Glimlachend denk ik aan dat jochie van een jaar of acht dat mij gisteren vol enthousiasme zijn Legocatalogus liet zien. ‘Die vrachtauto wil ik voor Sinterklaas!’, riep hij. ‘En die brandweer zou ik ook wel willen hebben, of dit tankstation, of deze oplegger…’ Zijn glimmende ogen verrieden de waarheid van het gezegde dat we leven in een ‘culture of desire’ [1]. Heel de Haarlemmerstraat geeft daarvan trouwens blijk. Chique spijkerbroeken, dure luchtjes, glimmende smartphones – ze appelleren allemaal aan diepgewortelde verlangens naar status en succes.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1192/gezocht-een-theologie-van-verlangen/

Lees verder

Boeddha in de tuin

Marius Doornenbaljaargang 64, nummer 3, juni 2014

https://wapenveldonline.nl/artikel/1193/boeddha-in-de-tuin/

Lees verder

Tommy Wieringa

Enny de Bruijnjaargang 64, nummer 3, juni 2014

Een Boekenweekgeschenk levert meestal meer interviews op dan recensies, en dat is bij het geschenk van dit jaar, geschreven door Tommy Wieringa, niet anders. Zijn veelbejubelde vorige roman, Dit zijn de namen, wekte heel literair Nederland op tot zwaarwichtige beschouwingen over het wezen van religie, het wezen van de mens, het wezen van de literatuur. Maar bij Een mooie jonge vrouw  (over een man van middelbare leeftijd die een mooie jonge vrouw aan de haak slaat) kiezen heel wat kranten en bladen voor een interview met de auteur, zodat hij fijn zelf kan toelichten wat hij allemaal bedoeld heeft met dit qua omvang bescheiden boekje.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1194/tommy-wieringa/

Lees verder

Seksueel geweld in de kerk en in de jeugdzorg

Arthur Heggerjaargang 64, nummer 3, juni 2014

Seksueel geweld tegen minderjarigen in een institutionele omgeving is van oudsher bekend. Het komt niet alleen in de rooms-katholieke kerk voor. Ook in protestantse kerken is het te vinden, en recent is het in de jeugdzorg aan het licht gekomen. Er zijn zowel rapporten verschenen over het seksueel geweld in de rooms-katholieke kerk (commissie-Deetman[2]) als in de jeugdzorg (commissie-Samson [3]). Er zijn veel inhoudelijke overeenkomsten tussen beide rapporten. Ook historisch gezien is er weinig nieuws onder de zon.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1195/seksueel-geweld-in-de-kerk-en-in-de-jeugdzorg/

Lees verder

Halverwege de Afsluitdijk

Gert-Jan Segersjaargang 64, nummer 3, juni 2014

https://wapenveldonline.nl/artikel/1196/halverwege-de-afsluitdijk/

Lees verder

Veel problemen, maar wat is de oplossing?

Bart van Horckjaargang 64, nummer 3, juni 2014

Acht strategische raketonderzeeboten, diverse permanente defensiebases buiten Europa, vier vliegdekschepen, meer dezelfde jachtvliegtuigen, één miljoen soldaten en een defensiebegroting die niet onder de twee procent van het Bruto Nationaal Product komt. Dat alles moet binnen 2025 voor elkaar zijn. Het zij toegegeven: Jonathan Holslag is ambitieus in zijn boek De Kracht van het paradijs.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1197/veel-problemen-maar-wat-is-de-oplossing/

Lees verder

Een onthullend relaas over een pijnlijke episode

Klaas van der Zwaagjaargang 64, nummer 3, juni 2014

Een onthullende geschiedenis van een pijnlijke periode van de Gereformeerde Gemeenten. Zo is het proefschrift van dr. M. Golverdingen, predikant van de Gereformeerde Gemeenten,  te typeren. De rode draad is de schorsing van ds. R. Kok in 1950, wiens prediking op gespannen voet stond met de theologische doctrine van het kerkverband.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1198/een-onthullend-relaas-over-een-pijnlijke-episode/

Lees verder