Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 67, nummer 2, april 2017

https://wapenveldonline.nl/artikel/1350/redactioneel/

Lees verder

'Deze omslag is fundamenteler dan die van de sixties'

Herman Oevermansjaargang 67, nummer 2, april 2017

Het moment herinner ik me nog goed. Ik keek in 2015 naar een aflevering van de VARA-serie over de geschiedenis van de arbeidersbeweging, De Strijd.  Deze aflevering ging over de VARA zelf, ooit gestart als vereniging van radioamateurs die in verenigingsverband arbeiders hielp om radio’s in elkaar te zetten – zomaar zelf er eentje kopen was veel te duur. Via de radio doen aan ‘volksverheffing’, dat was lang een levend ideaal.  De heer Pijlman kwam in beeld, wel  de ‘Chroesjtsjov van Drenthe’ genoemd. Op een ledenvergadering van de VARA in de jaren ’70 werd hij gehuldigd, hij had dat jaar 135 nieuwe leden geworven. De man was actief in de PvdA, de vakbond en de VARA. Hij kende de wereld waar hij uitkwam, en heeft zijn hele leven gestreden voor de vooruitgang.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1351/deze-omslag-is-fundamenteler-dan-die-van-de-sixties/

Lees verder

Christendom als veerkracht

Bert de Leedejaargang 67, nummer 2, april 2017

‘Christendom als zwakte’ luidde de kop van een artikel in Trouw van zaterdag 11 maart. De auteur, Wim Boevink, vraagt zich af of de Duitse bondskanselier Merkel in de lijn van het bekende aan Franciscus van Assisi toegeschreven gebed (zie kader) president Erdogan diens abjecte uitspraken over nazipraktijken in het huidige Duitsland zou moeten vergeven. ‘Dass ich verzeihe, wo man beleidigt’, bidt Franciscus ons voor. ‘Laat mij vergeven wie mij beledigt’.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1352/christendom-als-veerkracht/

Lees verder

Tussen werken en uitrusten

Robert van Puttenjaargang 67, nummer 2, april 2017

Wanneer ik op zondagochtend rond kwart voor tien op de fiets zit, op weg naar de kerk in de binnenstad van Utrecht, komt ter hoogte van het Centraal Station het geluid van beierende kerkklokken mij tegemoet. Vaak van meerdere kerken tegelijk, een geluid dat bovendien wordt weerkaatst en versterkt door de omliggende hoge kantoorgebouwen. Zo is op zondagochtend de ‘wereld van markt en strijd’ (Michel Houellebecq) even dienstbaar aan de ‘wereld van rust en vrijheid’. Het klokgelui doorbreekt dan niet alleen de stilte, maar onderbreekt ook de dynamiek van de voortrazende prestatiemaatschappij. Willen we vanuit christelijk perspectief begrijpen wat het is om te rusten, dan symboliseert dit klokgelui het antwoord

https://wapenveldonline.nl/artikel/1353/tussen-werken-en-uitrusten/

Lees verder

Varkensleed

Désanne van Brederodejaargang 67, nummer 2, april 2017

https://wapenveldonline.nl/artikel/1354/varkensleed/

Lees verder

Vrienden voor het leven

IJp Verweijjaargang 67, nummer 2, april 2017

Als ik naar de foto kijk, die twee jaar geleden gemaakt is bij ons zestigjarig huwelijksjubileum, zie ik een aantal jonge en jongere mensen in verschillende stadia van het leven voor me: vijf afgestudeerden, van wie twee getrouwd, vijf studenten, twee middelbarescholieren en een bij het basisonderwijs. Vorig jaar is dit dertiental verrijkt met een baby, een achterkleinkind. Het zal ongetwijfeld een verrassing zijn om deze brief te ontvangen, zeker in deze tijd van snelle communicatie en korte berichtenWaarom deze brief? De wijsheden die ik onderweg in mijn leven heb opgedaan wil ik hiermee doorgeven in de hoop dat je daar je voordeel mee kan doen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1357/vrienden-voor-het-leven/

Lees verder

Fun and games

Johan Sneljaargang 67, nummer 2, april 2017

Op de dag dat ik dit schrijf, is een 14-jarige jongen van de flat gesprongen. Twee medescholieren hadden een naaktfoto gepost en hij kon de vernedering niet aan. De horror die kan schuilgaan achter wat er van buiten uitziet als kinderspel, dat is zo’n beetje het thema van het boek dat hier ter tafel ligt. Lord of the Flies, een inmiddels klassieke vertelling uit 1954 over een groep Engelse schooljongens, koorknaapjes en al, die onder vaag aangeduide oorlogsomstandigheden – een van de jongens noemt een kernbom – op een onbewoond eiland is beland na een vliegtuigcrash. De horror van het verhaal is de bijna geruisloze manier waarin hun aanvankelijk vrolijke spel ontspoort en zelfs ontaardt in barbarij.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1355/fun-and-games/

Lees verder

Spiritualiteit in het alledaagse

Rinke van Helljaargang 67, nummer 2, juni 2017

Jean-Luc Godard heeft ooit gezegd: ‘Film is de meest religieuze van alle kunsten omdat ze de mens voor de essentie van dingen plaatst en de ziel in het lichaam laat zien.’ Nu zal een schilder dit misschien over schilderkunst beweren en een dichter over de dichtkunst, maar het is zeker waar dat een goede film een kijker confronteert met zichzelf en met de 'grote vragen des levens'. Een film hoeft daarvoor zeker niet groots en meeslepend te zijn. Schoonheid is vaak in het kleine te vinden. De mooiste films laten het ware leven zien maar tillen de kijker daar tegelijkertijd bovenuit.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1356/spiritualiteit-in-het-alledaagse/

Lees verder