Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 67, nummer 3, juni 2017

https://wapenveldonline.nl/artikel/1410/redactioneel/

Lees verder

Wetgeving in tijden van vervreemding

Mirjam Bikkerjaargang 67, nummer 3, juni 2017

‘De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk,’ zo luidt artikel 50 van onze Grondwet. Artikel 67 lid 3 van de Grondwet voegt daaraan toe: ‘De leden stemmen zonder last’. Tezamen vormen deze bepalingen de kern van de Nederlandse relatie tussen kiezers en gekozen Kamerleden. Nederland is een eenheidsstaat en een representatieve democratie.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1411/wetgeving-in-tijden-van-vervreemding/

Lees verder

Beelddragers kennen geen vervreemding

Edward van ’t Slotjaargang 67, nummer 3, juni 2017

Als de mens de kroon op de schepping is, en het beeld van God zelf, dan zou je verwachten dat de mens in Genesis 1 toch tenminste één van de zes (of zeven) scheppingsdagen volop in het licht zou staan. Maar nee: de mens is zelfs op dag zes niet het enige schepsel. Eerst worden de landdieren nog geschapen. Wat er over de aarde kruipt, de wilde beesten, het vee. Een rabbijn zei daarom: het past de mens bescheiden te zijn, want zelfs de mug is ouder dan wij.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1412/beelddragers-kennen-geen-vervreemding/

Lees verder

Woede is zo gek nog niet

Bram de Muynckjaargang 67, nummer 3, juni 2017

Woede grijpt als een epidemie om zich heen, zo stelde ethicus Wim Dubbink kortgeleden. [1] Op de bodem van woede groeit wereldwijd het populisme. De Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum, eveneens ethicus, speelt met haar nieuwste boek dus in op een belangrijk thema. [2] Zij analyseert woede echter niet alleen in verband met politiek, ze heeft ook aandacht voor de dagelijkse interacties tussen allerlei mensen en groepen en voor de intieme relaties. In deze bespreking richt ik mij vooral op het laatste. Er zijn ten minste twee punten te noemen waarom de thematiek ‘woede en vergeving’ van pedagogisch belang is.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1413/woede-is-zo-gek-nog-niet/

Lees verder

Verveling

Marius Doornenbaljaargang 67, nummer 3, juni 2017

https://wapenveldonline.nl/artikel/1414/verveling/

Lees verder

Ingewikkelder én eenvoudiger

Daniëlle van de Koot-Deesjaargang 67, nummer 3, juni 2017

‘Mandarijn voor kinderen’ stond er op de bakfiets waarnaast ik bij de Amsterdamse Hema mijn fiets parkeerde. Ik bleef er even naar kijken. Ging het nu om het aanprijzen van gezond voedsel, of echt om het leren van de Chinese taal? Er bleken inderdaad diverse aanbieders van Mandarijn voor kinderen te zijn: ‘Om je kinderen een voorsprong te geven in het leven’.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1415/ingewikkelder-en-eenvoudiger/

Lees verder

Een gênante aangelegenheid

Hans Esterjaargang 67, nummer 3, juni 2017

De Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933 – 1965) liet een bescheiden, maar zeer waardevol oeuvre van drie dichtbundels (waarvan de laatste, ‘Kantelson’, in 1966 postuum verscheen), één toneelstuk en enkele prozafragmenten na. Haar naam is levend gebleven doordat Nelson Mandela bij zijn inauguratie tot president van Zuid-Afrika in 1994 haar gedicht ‘Die kind wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga’ voorlas. Dat het gedicht ingewikkelder is dan vrijwel de gehele wereld meende en minder geschikt voor een politieke boodschap dan de adviserende secretaris van Nelson Mandela dacht, is een ander verhaal.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1416/een-genante-aangelegenheid/

Lees verder

Film als gelijkenis

Rinke van Helljaargang 67, nummer 3, juni 2017

Het is een raadsel waarom Marc Forsters film Stranger than Fiction uit 2006 nooit in de Nederlandse bioscopen is verschenen. De Duits-Zwitserse regisseur had immers met zijn films Monster’s Ball (2001, waarvoor Halle Berry een Oscar won) en Finding Neverland (2004) twee behoorlijke successen op zijn naam gezet. De film ná Stranger than Fiction was The Kite Runner (2007) en ook die was een kassucces. Het lijkt er dus op dat dit opmerkelijke sprookje ertussendoor is geglipt. Gelukkig is de film wel op dvd uitgebracht.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1417/film-als-gelijkenis/

Lees verder

Tijd en identiteitspolitiek

Paul van Trigtjaargang 67, nummer 3, juni 2017

In een beschouwing over de recente Nederlandse verkiezingen stelde Casper Thomas dat identiteitspolitiek succesvol was geweest - de eindredactie van De Groene Amsterdammer plaatste zelfs de kop ‘Identiteit zorgt voor nieuwe verzuiling’ boven het stuk. Kiezers, schreef Thomas, ‘lijken zich in belangrijke mate te laten leiden door de vraag in hoeverre een partij aansluit bij de eigen persoon’ met als gevolg partijen als denk en een verkiezingsstrijd die zich toespitste op de tegenstelling tussen de ‘losgezongen kosmopoliet die progressief stemt’ (met een verworven identiteit) versus ‘de gewortelde burger die kiest voor rechts-populisme’ (met een gegeven identiteit).

https://wapenveldonline.nl/artikel/1418/tijd-en-identiteitspolitiek/

Lees verder