Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 69, nummer 5, oktober 2019

https://wapenveldonline.nl/artikel/1489/redactioneel/

Lees verder

Wie zijn roeping verstaat, is een zorgzaam wezen

Wim Dekkerjaargang 69, nummer 5, oktober 2019

Jennifer Hopelezz, dragqueen in Amsterdam, reserveerde onlangs een rit bij Uber. De bijverdienende chauffeur had bij het maken van de afspraak geen idee wat voor vlees hij in de kuip had. Toen Jennifer Hopelezz (extravagant opgemaakt en hyper-vrouwelijk gekleed, maar met baard en basstem) aanstalten maakte om in te stappen, gaf de chauffeur gas en reed weg, onder het motto: in mijn auto geen man in vrouwenkleren. Jennifer Hopelezz, alter ego van Richard Keldoulis, ‘voelde zich kwaad, gekwetst en vernederd’. Uber heeft nu, om dit te in de toekomst te voorkomen, een knop geïnstalleerd op de Uber-app, waarmee klanten  discriminatie direct kunnen melden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1490/wie-zijn-roeping-verstaat-is-een-zorgzaam-wezen/

Lees verder

Katholiciteit is nog wat anders dan globalisme

Bert de Leedejaargang 69, nummer 5, oktober 2019

‘Wie een naam zoekt voor de nood der wereld kan er thans een vinden: Europa.’ ‘En de andere werelddelen kijken toe, zoals men om het bed van een zieke staat.’ Ik kwam deze cryptische zinnen van de hand van de theoloog Noordmans tegen toen ik in het kader van ons jaarthema aan de slag ging met deze Bijbelschets. Ze troffen mij.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1491/katholiciteit-is-nog-wat-anders-dan-globalisme/

Lees verder

‘Het morele is niet alleen constructie’

Herman Oevermans en Bert de Leedejaargang 69, nummer 5, oktober 2019

Hans Boutellier (1953) schreef in 2015 zijn bekende Het seculiere experiment. ‘Als er niemand meer in God gelooft, dan wordt het een zooitje, jongen.’ Met dat zinnetje van zijn vader opent hij zijn boek. Een zinnetje dat blijft hangen. Boutellier is directeur van het Verweij-Jonker Instituut in Utrecht, gevestigd in een fraai grachtenpand aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht. Vroeger was er de Crediet & Effectenbank in gevestigd. De kluisjes in de kelder – zo constateren we tijdens een rondleiding – getuigen er nog van. Boutellier bestiert dit instituut, dat onafhankelijk onderzoek doet naar actuele maatschappelijke vraagstukken als veiligheid en armoede. Naast deze drukke baan is Boutellier ook als hoogleraar Veiligheid en Veerkracht verbonden aan de VU. Op 10 oktober jl. ging hij met emeritaat. Wapenveld sprak met hem op een heerlijke zomeravond eind augustus, onder het genot van lekkere broodjes.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1492/het-morele-is-niet-alleen-constructie/

Lees verder

‘Bent u Jezus?’ ‘Nee, ik ben een cameraman’

Menno van der Beekjaargang 69, nummer 5, oktober 2019

https://wapenveldonline.nl/artikel/1493/bent-u-jezus-nee-ik-ben-een-cameraman/

Lees verder

Rijnpopfestival, Rhenen – Baruch Hu’

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 69, nummer 5, oktober 2019

https://wapenveldonline.nl/artikel/1494/rijnpopfestival-rhenen-baruch-hu/

Lees verder

Het vloeibare instituut

Eric Bouterjaargang 69, nummer 5, november 2019

De begrippen ‘vloeibare moderniteit’ en ‘vloeibare samenleving’ danken we aan de Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman (1925-2017). Hij en vakgenoten geven ons inzicht in onze samenleving. Maar wat is de betekenis van hun studies voor kerk en theologie? Hoe komen sociologie en theologie aan één gesprekstafel?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1495/het-vloeibare-instituut/

Lees verder

‘Jezus weet het beter dan ons kwade geweten’

Niels den Hertogjaargang 69, nummer 5, oktober 2019

Vorig jaar om deze tijd rondde ik het manuscript af van mijn proefschrift over dr. J. Koopmans (1905-1945). In december vorig jaar verdedigde ik het aan de VU. En nu schrijf ik naar aanleiding van dat boek voor Wapenveld. Het biedt me een goede gelegenheid om te reflecteren op het traject van onderzoek en op de vragen die mij gesteld zijn. Een soort retractatio dus. Wat heb ik geleerd? En waarmee blijf ik bezig? Wat zou ik vanuit Koopmans vandaag in kerk en theologie aan de orde willen stellen?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1497/jezus-weet-het-beter-dan-ons-kwade-geweten/

Lees verder

Nooit meer helpen bij het huiswerk?

Ger Grootjaargang 69, nummer 5, oktober 2019

Nederland is al lang geen standenmaatschappij meer, maar totale gelijkheid tussen burgers bestaat er evenmin. Dat blijkt soms op onverwachte momenten. Wanneer het op een mooi studiecurriculum en – als uitvloeisel daarvan – een aantrekkelijke maatschappelijke carrière aankomt, kunnen de intellectuele habitus, educatieve hulp en morele steun van het ouderlijk huis een heel verschil maken. En die zijn in gegoede milieus ruimer voorhanden dan in de mindere.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1496/nooit-meer-helpen-bij-het-huiswerk/

Lees verder