Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 70, nummer 6, december 2020

https://wapenveldonline.nl/artikel/1561/redactioneel/

Lees verder

Troubadours van het christelijke kinderlied

Daniëlle van de Koot-Dees en Ronelle Sonnenbergjaargang 70, nummer 6, december 2020

Weet je dat de een parel bent? was echt een kneiterhit op het zomerkamp waar ik als kind aan deelnam’, vertelt docent Nederlands en muzikant Roeland Smith meteen. Zoals velen die opgroeiden in de christelijke wereld, heeft ook hij tal van herinneringen aan de liederen van Elly en Rikkert Zuiderveld. Van elpees in de jaren ‘70 tot Spotify-afspeellijsten in de jaren ’10: De kinderenliederen van Elly en Rikkert reisden met al deze ontwikkelingen mee. Ze worden geluisterd onderweg, maken deel uit van bedtijdrituelen, maar worden ook al vele decennia gezongen in school en kerk.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1562/troubadours-van-het-christelijke-kinderlied/

Lees verder

Elke zondag weer die beslissende stap

Bert de Leedejaargang 70, nummer 6, december 2020

Deum iustificare is het doel van Psalm 92, zo schrijft Luther in zijn Psalmen-commentaar: God rechtvaardigen: ‘Waarlijk, dit is rechtvaardig dat men de HERE prijst, dat men Hem eer bewijst: zijn Naam is eerbied waardig.’(Liedboek 1973). De psalm is niet voor niets een graag gezongen intochtslied in de liturgie van de zondagmorgen. Op de sabbat, op de dag van de opstanding, beginnen wij met lofprijzend te zeggen dat God goed is.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1563/elke-zondag-weer-die-beslissende-stap/

Lees verder

God, waar ben je?

Erik Oevermansjaargang 70, nummer 6, december 2020

Filosofen zijn buitengewone wezens vol van verlangen.[1] Het zijn zielen vol eros. Niet voor niets hield Plato zich uitvoerig met de mysteriën van de eros bezig. In zijn Symposium werkt Plato een trapsgewijze afdaling uit in de diepte van de eros. Eros staat in de eerste plaats voor verlangen. De afdaling in de eros mondt volgens Plato uit in een plotselinge vervulling van het transcendente. Het is geen eindpunt van een redenering, maar het is een ervaring die je gewaarwordt en die je schouwt.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1564/god-waar-ben-je/

Lees verder

Gelovige moed, speelse eigenzinnigheid

Geurt Henk Spruytjaargang 70, nummer 6, december 2020

Op Nieuwjaarsmorgen 1944 houdt de Deense predikant Kaj Munk een indringende preek voor zijn gemeente in Verdersø, een klein dorp in Jutland. Openlijk hekelt Munk een groep van zijn gemeenteleden die de Duitsers geholpen hebben bij het bouwen van versterkingen tegen de Engelsen. Munk beticht hen van verraad aan Denemarken en aan het christendom. Deze boodschap moet juist in de kerk ‘als tempel der waarheid’ gebracht worden, omdat het Woord van God ‘betrekking heeft op ons hele leven onder alle omstandigheden’.[1] Op last van de Duitse bezetters wordt Munk drie dagen later vermoord.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1565/gelovige-moed-speelse-eigenzinnigheid/

Lees verder

Maredijkmolen, Leiden – Uitstap

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 70, nummer 6, december 2020

https://wapenveldonline.nl/artikel/1566/maredijkmolen-leiden-uitstap/

Lees verder

Hoe groot zijt Gij!

Bert de Leedejaargang 70, nummer 6, december 2020

Voorjaar 2020 verscheen het boekje Oer, ‘een meeslepende vertelling die op een nieuwe manier een verbinding legt tussen Gods grote verhaal in de Bijbel en hedendaagse inzichten vanuit de wetenschap’, aldus de achterflap. Inmiddels (medio november) is de tiende druk verschenen. Kom daar eens om. Ik kocht het na de positieve bespreking in Trouw.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1567/hoe-groot-zijt-gij/

Lees verder

Om de eenheid van het leven

Gijsbert van den Brinkjaargang 70, nummer 6, december 2020

Het was ergens in mijn studententijd, maar nog hoor ik het de enige tijd geleden overleden dogmaticus Hans de Knijff zeggen: ‘Als de uitersten elkaar raken, is er meestal iets aan de knikker.’ Als typisch vertegenwoordiger van wat destijds het ‘midden’ van de hervormde kerk heette, zal hij zo zijn ervaringen gehad hebben met monsterverbonden die soms gesloten werden wanneer er toevallig een belang gedeeld werd door groepen aan weerszijden die voor het overige ver uit elkaar stonden. Zo’n verbond ging niet terug op een gemeenschappelijk verstaan van de dingen en was doorgaans dus opportunistisch, wist De Knijff. Daarom: als de uitersten elkaar raken, klopt er iets niet…

https://wapenveldonline.nl/artikel/1568/om-de-eenheid-van-het-leven/

Lees verder

Een nieuwe belijdenisstaat

Ger Grootjaargang 70, nummer 6, december 2020

De Nederlandse grondwet begint met een passieve zin. Politici zijn dol op passieve zinnen. Maatregelen moeten ‘worden getroffen’, posities ‘worden ingenomen’, er moet ‘worden opgetreden’. Vooral dat laatste illustreert de aantrekkingskracht van het passivum. Je doet een ferme uitspraak die je geheid je halve minuut tv-beroemdheid oplevert, maar wie voor de uitvoering daarvan verantwoordelijk is, laat je comfortabel in het midden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1569/een-nieuwe-belijdenisstaat/

Lees verder