Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 70, nummer 3, juni 2020

https://wapenveldonline.nl/artikel/1528/redactioneel/

Lees verder

Zoeken en tasten

Gert Vierwindjaargang 70, nummer 3, juni 2020

In Wapenveld denken we dit jaar na over wat we noemen ‘liturgische bewustwording’. Op allerlei manieren ontwikkelen mensen het aandachtige bewustzijn dat onze werkelijkheid niet in bits en data te vangen valt. Op de een of andere manier moet de lofzang in ons zingen. In dit artikel beschrijft Gert Vierwind hoe een dergelijke gevoeligheid, misschien onverwacht, opbloeit bij adolescenten.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1529/zoeken-en-tasten/

Lees verder

Vijf plus twee, dat is het idee

Kees van Ekrisjaargang 70, nummer 3, juni 2020

De Bijbel moet je tegen jezelf in lezen, zo kun je onder andere leren uit de preken van Bonhoeffer. Als je de Bijbel leest moet je dus niet gelijk denken dat jij aan de goede kant staat. De Bijbel leert je eerder zelfkritisch te denken. Geschiedschrijving, de weergave van het eigen verleden, is daarom in de Schriften een profetisch en geen propagandistisch schrijven. 

https://wapenveldonline.nl/artikel/1530/vijf-plus-twee-dat-is-het-idee/

Lees verder

Geleefd, gewoon geleefd

Gertine Blomjaargang 70, nummer 3, juni 2020

https://wapenveldonline.nl/artikel/1531/geleefd-gewoon-geleefd/

Lees verder

De wereld is niet rond

Lambert Pasterkampjaargang 70, nummer 3, juni 2020

‘Toen ik klein was, was de hemel / ergens bovenin de lucht’, zo dicht Stef Bos aan het begin van zijn lied De hemel. Zo zal het velen zijn vergaan. Ook ik wees in mijn kinderjaren naar boven als het om de hemel ging. God was boven, ergens in de lucht. Voor mij werd die ervaring echter op de proef gesteld toen ik begreep dat kinderen in Nieuw-Zeeland waarschijnlijk ook naar boven wijzen als het gaat om de hemel, en daarmee precies de andere kant op dan ik. Waar is God? Als Hij niet beantwoordde aan het beeld dat ik van Hem en Zijn woonplaats had, Wie is Hij dan eigenlijk wel?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1532/de-wereld-is-niet-rond/

Lees verder

Ascensio – Een villanelle

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 70, nummer 3, juni 2020

https://wapenveldonline.nl/artikel/1533/ascensio-een-villanelle/

Lees verder

Gierig in dankbaarheid?

Paul van Trigtjaargang 70, nummer 3, juni 2020

‘Papa, kent deze mijnheer de Here God?’
Het is zondagmiddag. Ik lig op de bank. Wakker genoeg om te horen wat mijn dochtertje ook hoort: Bachs koraalvoorspel Nun komm’ der Heiden Heiland in de pianotranscriptie van Busoni en gespeeld door Vladimir Horowitz. Van een verzamelplaatje dat ik meer of minder toevallig in mijn bezit heb. En dat ik af en toe opzet vanwege het muzikale spel van Horowitz. Net op het moment dat ik verder wegzak in een verwonderdoezel stelt zij haar vraag.
‘Weet ik niet,’ antwoord ik.
‘Maar dan denk ik wel dat God hem helpt.’

https://wapenveldonline.nl/artikel/1534/gierig-in-dankbaarheid/

Lees verder

Over de absurditeit van de vergeving

Willem Katerjaargang 70, nummer 3, juni 2020

Je laten lezen door een roman. Dat klinkt als goede theologie en dat is het ook. Na het lezen van De trooster van Esther Gerritsen kan geen studeerkamergeleerde nog quasi-intellectueel trots opmerken dat hij natuurlijk niet toekomt aan het lezen van romans. Zoals een goede preek je op de kale kerkbank doet schuifelen, valt De trooster je lastig met de vraag: ‘Die naaste, waar je in de kerk zo graag over spreekt, is die je wel zo lief?’

https://wapenveldonline.nl/artikel/1535/over-de-absurditeit-van-de-vergeving/

Lees verder

Iets meer gevoel van betrekkelijkheid graag

Ger Grootjaargang 70, nummer 3, juni 2020

In een boosaardige bui zou je de mensheid soms verwend willen noemen. Een virusepidemie slaat toe en de wereld raakt zozeer in paniek dat de economie grotendeels wordt stilgezet. Wat de gevolgen daarvan zijn, is nog lang niet te overzien.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1536/iets-meer-gevoel-van-betrekkelijkheid-graag/

Lees verder

Op zoek naar orthodoxe intellectuele hygiëne

Menno van der Beekjaargang 70, nummer 3, juni 2020

Een man komt op hoge poten verhaal halen bij zijn buurman: ‘Buurman! Vorige week heb je een vrijwel nieuwe grasmaaier van me geleend, en nu kom ik vanmorgen in de garage, staat hij daar, kapot!’ ‘Ten eerste’, zegt de aangesprokene, ‘ik heb heel dat ding niet van je geleend, en trouwens, hij was al stuk!’

https://wapenveldonline.nl/artikel/1537/op-zoek-naar-orthodoxe-intellectuele-hygiene/

Lees verder

Omgaan met verlies aan betekenis

Gertjan Schuttejaargang 70, nummer 3, juni 2020

De coronacrisis brengt verlies teweeg, zonder dat er een verhaal voorhanden is om dit te duiden. Op zoek naar aanknopingspunten, kwam ik uit bij twee films.  De postmoderne film A Serious man laat zien hoe interpretatie stuk loopt, terwijl Still the Water, een Japanse film, toont hoe je kunt handelen bij onbegrijpelijk lijden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1538/omgaan-met-verlies-aan-betekenis/

Lees verder