Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 70, nummer 1, februari 2020

https://wapenveldonline.nl/artikel/1509/redactioneel/

Lees verder

Om al uw tekens te verstaan

Edward van ’t Slotjaargang 70, nummer 1, februari 2020

Het komende jaar zullen we u en onszelf in Wapenveld bepalen bij een onderwerp waarover we in de redactie al veel gediscussieerd hebben. We hebben het op de noemer gebracht van ‘liturgische bewustwording’. Waar we dan aan denken, en wat de aanleiding voor dit thema is, moet in dit artikel duidelijk worden. Onze redacteur Edward van ’t Slot geeft de aftrap.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1510/om-al-uw-tekens-te-verstaan/

Lees verder

Psalm 78, het Wilhelmus en het Horst Wessellied

Bert de Leedejaargang 70, nummer 1, februari 2020

In de liturgie van de zondagse eredienst wordt het leven, of ‘de werkelijkheid’, tot de essentie teruggevoerd. In die zin leidt de liturgie ons in de waarheid. Het lied van schuldbelijdenis voert mij in de waarheid van mijn eigen leven voor God en mijn naaste. Mijn daden komen in het Licht en daarmee aan het licht. De lofprijzing van Psalm 33 leidt mij al zingend in de waarheid dat het gewone niet gewoon is maar gave van de Schepper.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1511/psalm-78-het-wilhelmus-en-het-horst-wessellied/

Lees verder

De mensheid en haar verzinsels

H.G.J. Ligtenbergjaargang 70, nummer 1, februari 2020

Met regelmaat verschijnen boeken die een overzicht willen bieden van alles wat is, wat zichtbaar en meetbaar is, veelal uitlopend op een beschrijving van de manifestatie van de mens. De tijd vraagt er kennelijk om.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1512/de-mensheid-en-haar-verzinsels/

Lees verder

Landweg in Binnenveld, bij Achterberg – Doorsteek

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 70, nummer 1, februari 2020

https://wapenveldonline.nl/artikel/1513/landweg-in-binnenveld-bij-achterberg-doorsteek/

Lees verder

Blijven zitten als iedereen gaat staan?

Daniëlle van de Koot-Deesjaargang 70, nummer 1, februari 2020

Op een morgen sta ik te wachten bij een rood verkeerslicht op het Amsterdamse Olympiaplein, als mijn blik wordt getrokken door een sticker (op datzelfde verkeerslicht) die reclame maakt voor bijles aan kinderen in de basisschoolleeftijd. De korte vraag is of je je kind ‘een goede basis’ wil geven, naar het gelijknamige bijlesinstituut. Ik fiets verder. Wie wil zijn kind nu níet een goede basis geven? En krijgt een kind die niet zonder bijles? Wat is een goede basis eigenlijk? Fatsoenlijk kunnen spellen en rekenen, wat zo achteruit lijkt te zijn gegaan?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1514/blijven-zitten-als-iedereen-gaat-staan/

Lees verder

De ethiek van het goede leven

Pieter Vosjaargang 70, nummer 1, februari 2020

In hun boek Het goede leven en de vrije markt gaan Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk diep in op een breed complex van vragen die zich aandienen door de alomtegenwoordigheid van de vrije markt.[i] Het boek biedt een fascinerende cultuurhistorische en cultuurfilosofische analyse van de herkomst van de vrije markt als kenmerkend verschijnsel van de moderniteit. De auteurs trekken daarbij lange lijnen door de geschiedenis, waardoor de lezer (allereerst de vwo-leerling die examen doet in filosofie) een verdiept inzicht krijgt in tal van verbanden en ontwikkelingen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1515/de-ethiek-van-het-goede-leven/

Lees verder

De mens is ook in staat tot veel goeds

Ger Grootjaargang 70, nummer 1, februari 2020

 ‘Ik kon niet ophouden met lezen’, staat op de sticker die de uitgever geplakt heeft op Liever dier dan mens,  de door Pieter van Os opgetekende zwerftocht van de Joodse Mala Rivka Kizel door het Polen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Die woorden komen, blijkens diezelfde sticker, van Geert Mak. Mij overkwam precies het omgekeerde. Ik móest af en toe ophouden met lezen, want zoveel ellende als Van Os vertelt over Mala persoonlijk en het lot dat de Joden in Polen en omstreken overkwam, houdt geen mens 350 bladzijden lang vol zonder af en toe naar adem te happen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1516/de-mens-is-ook-in-staat-tot-veel-goeds/

Lees verder