Archief

Genade vóór recht

Ds. H. de Jongjaargang 48, nummer 4, augustus 1998

Twee opmerkingen wil ik bij deze psalm maken. Eén over de beelden die worden gebruikt: de verhouding van knecht en heer en de relatie van dienstmaagd en gebiedster. En dan nog één over het genadig zijn van de Here God: 'Wees ons genadig, HERE, wees ons genadig...'

https://wapenveldonline.nl/artikel/314/genade-voor-recht/

Lees verder

'Als er sprake is van het onzegbare, dan heb je een echte ontmoeting.'

Joke van Saane en Wim Dekkerjaargang 48, nummer 4, augustus 1998

In het kader van ons jaarthema 'Hoe wilt Gij zijn ontmoet' proberen we het verdwijnen van het heilige in ons moderne bestaan te analyseren. De nadruk in onze samenleving ligt steeds meer op het individuele subject en zijn of haar beleving. De beleving, inclusief gevoelens en emoties, wordt steeds meer de norm voor ons gedrag en vooral voor ons welbevinden. Wat goed voelt, is goed voor mij. In het vorige nummer van Wapenveld is beleving als wijsgerig concept uitgebreid aan de orde gekomen in het interview met dr. G. Visser. In dit interview met de psychiater dr. G. Glas proberen we meer grip te krijgen op de concrete functie van beleving in bijvoorbeeld het contact tussen cliënt en psychiater. Dr. G. Glas (1954) is bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit te Leiden en psychiater in het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

https://wapenveldonline.nl/artikel/315/als-er-sprake-is-van-het-onzegbare-dan-heb-je-een-echte-ontmoeting/

Lees verder

Sekse als antwoord: een reactie

Joke van Saanejaargang 48, nummer 4, augustus 1998

In Wapenveld nummer 1 van deze jaargang is Sekse als antwoord van Maarten Verkerk besproken , een boek over de verhouding tussen mannen en vrouwen. Zonder aan deze bespreking afbreuk te willen doen - een bespreking immers die vooral vanuit een min of meer neutraal perspectief het thema van de verhouding tussen vrouwen en mannen onder de aandacht wilde brengen - zou ik toch wat meer kritische kanttekeningen bij het boek van Verkerk willen plaatsen. 'Terugtrekken in de wereld van frutsels en fornuis' lukte me voor het lezen van dit boek toch ook al niet, en ik vermoed dat het boek van Verkerk meer pretenties heeft dan dat.

https://wapenveldonline.nl/artikel/316/sekse-als-antwoord-een-reactie/

Lees verder

Niet het zoveelste boek

Gerda van de Haarjaargang 48, nummer 4, augustus 1998

https://wapenveldonline.nl/artikel/317/niet-het-zoveelste-boek/

Lees verder

Utopie en erfzonde

Herman Oevermansjaargang 48, nummer 4, augustus 1998

Prof.dr. H.J. Achterhuis (1942-) is een zachtaardig en vriendelijk mens, maar met een eigenzinnige geest. Hij houdt van scherpe discussies waarin het er stevig toe gaat. Al dient wel de bal gespeeld te worden, niet de man. Deze houding gaat terug tot zijn studententijd, toen in het theologische gezelschap waarvan hij lid was op het scherp van de snede werd gediscussieerd. Om voldoende afstand te scheppen spraken de studenten elkaar in debat met de achternaam aan. Als er een beledigende opmerking werd gemaakt riep altijd wel iemand: "Personaliteit!" Daarop stond een boete van een gulden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/318/utopie-en-erfzonde/

Lees verder

Heel Europa historisch herontdekt

Johan Sneljaargang 48, nummer 4, augustus 1998

Onlangs konden we het lezen op de achterpagina van 'NRC'/Handelsblad: het geografische centrum van Europa ligt in Litouwen. In het uiterste oosten van Litouwen, wel te verstaan, tegen de grens met Wit-Rusland. Sinds Franse geografen een aantal jaren geleden met hun berekeningen kwamen, golft dit berichtje door Europa. Je krijgt het gevoel, dat het idee niet helemaal toevallig samenviel met het einde van het Sovjetimperium en het begin van tal van nieuwe verhoudingen op het oude continent. Een verheugd Litouws gemeentebestuur greep overigens de kans met beide handen aan, en richtte een monument op in het landschap. En een ondernemende beeldhouwer stichtte in het bos een beeldenpark dat inmiddels de weidse titel 'Park van het Centrum van Europa' draagt (maar voornamelijk over zandwegen bereikt wordt).

https://wapenveldonline.nl/artikel/319/heel-europa-historisch-herontdekt/

Lees verder

God, een open vraag

Bert de Leedejaargang 48, nummer 4, augustus 1998

https://wapenveldonline.nl/artikel/320/god-een-open-vraag/

Lees verder

Preken en meditaties

Albert Noordegraafjaargang 48, nummer 4, augustus 1998

https://wapenveldonline.nl/artikel/321/preken-en-meditaties/

Lees verder

Vijf kansen

Albert Noordegraafjaargang 48, nummer 4, augustus 1998

https://wapenveldonline.nl/artikel/322/vijf-kansen/

Lees verder

Bonhoeffer en de broeders

Albert Noordegraafjaargang 48, nummer 4, augustus 1998

https://wapenveldonline.nl/artikel/323/bonhoeffer-en-de-broeders/

Lees verder