Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 69, nummer 6, december 2019

https://wapenveldonline.nl/artikel/1498/redactioneel/

Lees verder

Borg staan

Frank Petterjaargang 69, nummer 6, december 2019

Aan het begin van carnaval overhandigt de burgemeester de sleutel van de stad aan prins carnaval. Oppervlakkig beschouwd is dit een overgangshandeling die de deur opent naar een oppervlakkig feest. Maar in Bergen op Zoom is ‘leut’ een serieuze zaak. De sleutel die ik daar als burgemeester mag overhandigen past vooral op de harten van de mensen. Voor een paar dagen zegeviert de verbeeldingskracht, iedereen is gelijk en de saamhorigheid groot.  

https://wapenveldonline.nl/artikel/1499/borg-staan/

Lees verder

Zingen of brallen

Edward van ’t Slotjaargang 69, nummer 6, december 2019

Je kunt veel lelijks over Simson zeggen, maar niet dat hij niet poëtisch is. Het gebeurt soms zomaar dat de dichter in Simson bovenkomt, en dan weet hij de dingen buitengewoon gevat onder woorden te brengen. Het bekendste voorbeeld is wel dat gedicht over die leeuw die hij in stukken heeft gescheurd: ‘Spijze ging uit van de eter, en zoetigheid van de sterke.’ Of:

   ‘Het is sterk en het verslindt altijd,
   nu biedt het een maal van zoetigheid.’

De NBV-vertalers hebben er duidelijk hun best op gedaan!

https://wapenveldonline.nl/artikel/1500/zingen-of-brallen/

Lees verder

‘Ik ben geen atheïst die het zeker weet’

Aart Nederveenjaargang 69, nummer 6, december 2019

Hoe goed kunnen natuurwetenschap en geloof elkaar verdragen? Wie zich het hoofd op hol laat jagen door deze vraag, vergeet gemakkelijk dat wij niet de eersten zijn die zich er mee bezighouden. Een duik in de geschiedenis zal niet al onze vragen beantwoorden, maar ons wel voor uitglijders kunnen behoeden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1501/ik-ben-geen-atheist-die-het-zeker-weet/

Lees verder

Kleuterknutsels en Nobelprijswinnaars

Gertine Blomjaargang 69, nummer 6, december 2019

https://wapenveldonline.nl/artikel/1502/kleuterknutsels-en-nobelprijswinnaars/

Lees verder

Met de ogen open in een put vallen

Menno van der Beekjaargang 69, nummer 6, december 2019

 ‘Het zou een prachtig melodrama worden, al kon ze maar beter nergens op rekenen.’ (26) Een heel goed boek moet of heel dik zijn, men besteedt er dan een maand aan en woont tijdelijk geestelijk elders, of niet zo dik, en dan is men er na drie avonden voorzichtig lezen doorheen, maar wel voor langere tijd van de kaart. Van een boek als een voetreis, langzaam, met kleine stapjes omhoog en omlaag, door het verleden en door Italië, met onderweg de nodige pijn, waar je dan plotseling ook ernstig om moet lachen. Met wolven, schapen, een postbode onder de douche, en met een slang. Zoals in het boek van Liesbeth Goedbloed, Broeder Ezel. Waarin het geheel van de bagage van Anna, de held, moedig wordt meegetorst door een metgezel, die veel verdraagt.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1503/met-de-ogen-open-in-een-put-vallen/

Lees verder

God als ultimate concern

Arjan Plaisierjaargang 69, nummer 6, december 2019

De afgelopen twee jaar was ik gastschrijver voor Wapenveld. Dit is het zesde stuk in een serie, waarin ik aandacht vroeg voor primaire woorden van het christelijk geloof. Woorden die zo gemakkelijk vergeten kunnen raken of overgroeid kunnen worden door ‘a thousand qualifications’ maar die zo onweerstaanbaar zijn, dat ze steeds weer in hun kracht en glorie oplichten. De basis van al die woorden is God. Daar wil ik het in deze afsluitende bijdrage over hebben. Daarin komen thema’s uit mijn vorige bijdragen terug en worden erin tot een synthese gebracht.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1504/god-als-ultimate-concern/

Lees verder

‘Kijk naar films die het leven niet versuikeren’

Anneke Verhoevenjaargang 69, nummer 6, december 2019

‘Film laat de wereld zien zoals die is, met haar slecht en ruwe kanten.’ Vier jaar lang verzorgde theologe Rinke van Hell de rubriek Filmvenster, waarin ze de lezers van dit blad pareltjes voorschotelde uit het aanbod op het witte doek. Niet dat de kijker daar per se altijd een recensent voor nodig heeft, vindt ze. ‘Je moet zelf je oordeel vormen over wat je kijkt.’ Een afscheidsgesprek.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1505/kijk-naar-films-die-het-leven-niet-versuikeren/

Lees verder

St. Paul’s Bay, Malta – Orakel

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 69, nummer 6, december 2019

https://wapenveldonline.nl/artikel/1506/st-paul-s-bay-malta-orakel/

Lees verder

De christen en de vreemdeling

Ariën Voogtjaargang 69, nummer 6, december 2019

Christenen zijn vreemdelingen op aarde, op weg naar een hemels vaderland. Tegelijkertijd kan geen enkel mens leven zonder een in gemeenschap en traditie gewortelde identiteit. Vaak is ook religie een fundamenteel onderdeel van die identiteit. En is hetzelfde niet waar voor het christendom? Is het labeltje ‘christelijk’ goed beschouwd niet gewoon één identiteit onder vele andere, onderworpen aan dezelfde sociologische dynamiek?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1507/de-christen-en-de-vreemdeling/

Lees verder

Bedenkelijke trots

Ger Grootjaargang 69, nummer 6, december 2019

Ik ben altijd een hartstochtelijk verdediger van meritocratie geweest. Geen wonder, zou een scepticus zeggen. Zo ongeveer alles wat ik ben, heb ik eraan te danken.  Dat sociaal succes en aanzien verworven worden op basis van capaciteiten en niet van geboorte werd in mijn generatie een vanzelfsprekendheid. En misschien tegelijk een paradox. Want dát wij daarmee opgroeiden en ervan profiteerden was níet onze verdienste. Het was iets dat ons toeviel, als historische toevalligheid waaraan wij part noch deel hadden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1508/bedenkelijke-trots/

Lees verder