Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 71, nummer 4, augustus 2021

https://wapenveldonline.nl/artikel/1597/redactioneel/

Lees verder

Waarom God zonder dogma dood is

Geertjan Zuijdwegtjaargang 71, nummer 4, augustus 2021

Enkele jaren geleden bracht Arjan Plaisier in dit blad een bescheiden ode aan de negentiende-eeuwse Engelse theoloog John Henry Newman (1801-1890).[1] Ze ontsprong aan een hernieuwde kennismaking, waarbij Plaisier met de nodige fijngevoeligheid de krijtlijnen van Newmans ontwikkeling en zijn theologische betekenis schetste. De reden dat Plaisier opnieuw met Newman kennismaakte, was Eric Bouters proefschrift Geloven op gezag. Bouter zelf diepte in het vorige nummer van Wapenveld een aantal van Newmans kerngedachten (traditie, geweten, oikonomia) verder uit, met bijzondere aandacht voor de plaats van de liturgie in het gelovige leven.[2] De katholiek (geworden) Newman komt er dus zeker niet bekaaid af in dit toch onversneden protestantse blad.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1598/waarom-god-zonder-dogma-dood-is/

Lees verder

Vrucht dragen door te blijven

Hendrik Mosterdjaargang 71, nummer 4, augustus 2021

https://wapenveldonline.nl/artikel/1599/vrucht-dragen-door-te-blijven/

Lees verder

Het vege lijf

Gert-Jan van der Heidenjaargang 71, nummer 4, augustus 2021

Halverwege maart is Menno Lievers het zat. In de NRC spuit de UD theoretische filosofie uit Utrecht zijn gal over collega’s die zich in het afgelopen jaar in het coronadebat gewaagd hadden. Zonder enige expertise in de betreffende medische en biowetenschappen zouden denkers als René ten Bos, Heleen Dupuis, Ad Verbrugge en Marli Huijer zich oordelen aanmeten over wetenschappelijke feiten. Zonder noemenswaardige ervaring in het openbaar bestuur, zouden ze bovendien bestuurders ongevraagd van advies voorzien. ‘Wie denken ze wel dat ze zijn?’, zo vraagt Lievers zich geërgerd af.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1600/het-vege-lijf/

Lees verder

Terug naar de basisvragen

Theo van der Louwjaargang 71, nummer 4, augustus 2021

Twintig jaar geleden legden we na het werk aan de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) de pen neer. Ik had er als hebraïcus van 1993 tot 2002 aan gewerkt. Na die tijd heb ik de NBV gebruikt en gebruikt zien worden. Voor Wycliffe/SIL ben ik betrokken bij vertaalprojecten in verschillende werelddelen, en ik heb geprobeerd bij te blijven in de vertaalwetenschap. Met die ervaring terugkijkend op de NBV plaats ik haar nu in een breder perspectief en neem ik dingen waar die ik niet zag toen ik deel uitmaakte van het NBV-team. Toen het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) aan oud-vertalers vroeg om suggesties voor de revisie te doen, heb ik tientallen bladzijden ingestuurd…

https://wapenveldonline.nl/artikel/1601/terug-naar-de-basisvragen/

Lees verder

Vrijplaats – Yogales, Soesterduinen

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 71, nummer 4, augustus 2021

https://wapenveldonline.nl/artikel/1602/vrijplaats-yogales-soesterduinen/

Lees verder

Demasqué van een Bonhoeffer-biograaf

Edward van ’t Slotjaargang 71, nummer 4, augustus 2021

Voorafgaand aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari dit jaar waren er al de zogenaamde Jericho Marches: christelijke Amerikanen die het Capitool ten val hoopten te brengen met marsen, begeleid door gebed, ramshoorns en het lied How Great is Our God. Alles voor een tweede termijn voor president Trump, want de ‘stemmendiefstal [is] het gruwelijkste wat er ooit is gebeurd in de hele geschiedenis van Amerika. Jezus staat aan onze kant in het gevecht’.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1603/demasque-van-een-bonhoeffer-biograaf/

Lees verder

Leven met de lasten van het verleden

Hanneke Ouwerkerkjaargang 71, nummer 4, augustus 2021

‘Max loopt de straat van zijn moeder uit. Hij passeert het hoveniersbedrijf waar hij werkt en komt even later langs de eik waar hij elke ochtend en elke middag naar kijkt, soms kort, soms lang. Hij heeft geen voorkeur voor de eik in de winter of voor die in de zomer. De eik is een kind dat elke dag verandert, uit zijn oude kleren is gegroeid en er wonderlijk genoeg weer terug in groeit in de zomer. Een kind dat lijkt te veranderen, maar steeds weer opnieuw zichzelf wordt. Nu in de herfst komen zijn armen langzaam bloot en zie je hem naakt in een danspose die hij ooit voor Nora heeft nagedaan.’ (De terugkeer, p. 36-37)

https://wapenveldonline.nl/artikel/1604/leven-met-de-lasten-van-het-verleden/

Lees verder

Optimisme en geweld in Italiaanse series

Gertjan Schuttejaargang 71, nummer 4, augustus 2021

Twee Italiaanse miniseries behandelen de naoorlogse periode aan de hand van eigentijdse thema’s. Een vergelijking tussen de serie La Meglio Gioventù uit 2003 en het recente l’amica Geniale (2018-heden) laat fraai zien hoe het perspectief verschoof van optimisme over de toekomst naar geweld en man-vrouwverhoudingen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1605/optimisme-en-geweld-in-italiaanse-series/

Lees verder