Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 71, nummer 2, april 2021

https://wapenveldonline.nl/artikel/1579/redactioneel/

Lees verder

‘Alles van waarde is weerloos’

Geertjan Zuijdwegtjaargang 71, nummer 2, april 2021

Soms heb je meer aan de muzen dan aan medici. ‘Alles van waarde is weerloos’ is zonder twijfel de bekendste dichtregel van Lucebert. Eindeloos herhaald en misbruikt voor allerlei commerciële doeleinden behelst hij niettemin een inzicht dat fris blijft en mensen aanspreekt. In deze vreemde tijden bieden genoemde woorden een aanknopingspunt om na te denken over de waardevolle dingen die op het spel staan bij de bestrijding van de coronapandemie. Het coronadebat is verhard en leidt als snel tot polarisatie. In deze beschouwing peil ik daarom eerder behoedzaam naar de weerloosheid van waarde, in een poging de discussie te verhelderen en wellicht te ontmijnen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1580/alles-van-waarde-is-weerloos/

Lees verder

Aanraken

Edward van ’t Slotjaargang 71, nummer 2, april 2021

Huilen in de kappersstoel. Ik hoorde mensen die na de versoepeling van de lockdown voor het eerst weer aangeraakt werden: door de kapper. En die daarbij spontaan in huilen uitbarstten. Hoe groot de behoefte is om af en toe (liever: regelmatig) aangeraakt te worden, dat merk je juist als het niet ‘mag’. Wat een aanraking al niet kan losmaken!

https://wapenveldonline.nl/artikel/1581/aanraken/

Lees verder

Vrijheid is waar we thuishoren

Christoph Quarchjaargang 71, nummer 2, april 2021

Wat gebeurt er het voorjaar van 2020? Een eenvoudig antwoord zou kunnen zijn: het voorjaar trekt over het land, en in de ziekenhuizen sterven veel oude mensen. Dat zou cynisch kunnen klinken, maar zo is het niet bedoeld. Het is eerder een timide poging om het heden symbolisch te verstaan, om een zin, een betekenis te ontworstelen aan de moeilijk te bevatten coronacrisis: de lente van een nieuw wereldtijdperk breekt aan – terwijl de oude, zieke dingen vergaan.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1582/vrijheid-is-waar-we-thuishoren/

Lees verder

Verzorgingstehuis, achter glas – Sprook

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 71, nummer 2, april 2021

https://wapenveldonline.nl/artikel/1583/verzorgingstehuis-achter-glas-sprook/

Lees verder

Het verhaal gaat, en er komt geen einde aan

Willem Katerjaargang 71, nummer 2, april 2021

Je hoeft geen fan van hem te zijn om te erkennen dat Louis van Gaal naast een serie titels, karatekicks en woede-uitbarstingen richting het journaille ook een bijdrage heeft geleverd aan het toegankelijk maken van filosofische vragen voor een breed publiek. Ik denk dan vooral aan een van zijn vermaarde Engels-Nederlandse zinnetjes tijdens zijn verblijf in Manchester. Met de uitroep ‘In what for world we live?’ gaf hij een aanzet tot bezinning – en ik moet eerlijk bekennen dat ik die paar woorden nog vaak in het klaslokaal gebruik. ‘In what for world we live?’ is ook de vraag van Andreas Kinneging en Tom Holland in de boeken De onzichtbare Maat resp. Heerschappij.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1584/het-verhaal-gaat-en-er-komt-geen-einde-aan/

Lees verder

De onbedachte gast

Menno van der Beekjaargang 71, nummer 2, april 2021

De 19e-eeuwse advocaat en reiziger Alexander William Kinglake bezocht Jordanië en Israël, en schreef een zeer succesvol verslag van die tocht. Hij zag heel wat kloosters en kerken, maar was niet altijd onder de indruk. Onder atheïsten heeft hij een zekere roem door zijn uitspraak ‘Ik heb een hekel aan kerken, als ik mijn zin kreeg dan schreef ik in iedere kerk, kapel en kathedraal maar één zinnetje: “Belangrijk indien waar”’.  Die stellingname van Kinglake zou ondertussen best de houding kunnen zijn waarmee in de publieke ruimte tegenwoordig naar ieder denken over geloof en God, naar theologie gekeken wordt: dat denken zou misschien leuk kunnen zijn, als waar dat denken om draait eerst bewezen kon worden.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1585/de-onbedachte-gast/

Lees verder

Het doorbreken van ingesleten gewoontes

Gertjan Schuttejaargang 71, nummer 2, april 2021

Het oeuvre van de Canadese filmmaker Denis Villeneuve toont op originele wijze hoe oude patronen ontvankelijkheid, zelfinzicht en verandering in de weg zitten. Zijn film Arrival kan gezien worden als een niet-gemakzuchtig pleidooi voor kwetsbaarheid.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1586/het-doorbreken-van-ingesleten-gewoontes/

Lees verder

De vormende werking van praktijken

Robert van Puttenjaargang 71, nummer 2, april 2021

Practice what you preach kan een confronterend motto zijn. Dat ontdekte ik hardhandig toen ik naast mijn promotieonderzoek ook onderwijstaken had in de opleiding bestuurskunde. Daar bevond ik mij in de prettige omstandigheid een mastervak mede te kunnen vormgeven dat direct gerelateerd was aan mijn onderzoek. Zo nu en dan zag ik zelfs kans om expliciet noties uit de christelijke traditie een plek te geven in mijn beschouwingen over de collegestof. Geloof en vak werden zo verbonden en zowel ikzelf als de studenten leken daar wel plezier in te hebben. Toch haperde er iets fundamenteel, zo bleek uit een cursusevaluatie.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1587/de-vormende-werking-van-praktijken/

Lees verder