Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 68, nummer 6, december 2018

https://wapenveldonline.nl/artikel/1437/redactioneel/

Lees verder

‘We zitten in blessuretijd’

Bert de Leede en Mirjam Bikkerjaargang 68, nummer 6, december 2018

Hoe moet het verder met een seculiere samenleving, die niet alleen vervreemd is van, maar vooral ook totaal onbekend is met de christelijke traditie als een van haar bronnen? De babyboomgeneratie heeft de kerk massaal verlaten, en voelt zich daar wel bij. De aanhoudende en nog aanzwellende stroom van misbruikschandalen in de Rooms-Katholieke Kerk onderstreept nog eens de juistheid van deze ontwikkeling ‘aan religie en in het bijzonder aan het christendom voorbij’. De post-babyboomgeneratie weet heel weinig meer van de christelijke verhaal- en geloofstraditie. God en kerk zijn gewoonweg geen item voor het nu toonaangevend en spraakmakend deel der natie. Dus is de verdwijning van het christendom uit onze culturele en maatschappelijke context zeker geen zaak om je erg druk over te maken.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1438/we-zitten-in-blessuretijd/

Lees verder

Helpt elkaar, koopt christelijke waar

Edward van ’t Slotjaargang 68, nummer 6, december 2018

‘Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar’ – met die leus probeerde men in de jaren ’30 de economische crisis althans gedeeltelijk op te vangen. Alle beetjes helpen tenslotte, en als je je als consument van je eigen economische verantwoordelijkheid bewust bent, maakt dat altijd verschil. In mijn hoofd heb ik de variant van die leus opgeslagen die ik eens van een geschiedenisleraar hoorde toen hij de verzuiling uitlegde: Helpt elkaar, koopt christelijke waar. Het was in grote delen van de twintigste eeuw niet meer dan vanzelfsprekend dat je als gereformeerde huisvrouw je brood haalde bij de gereformeerde bakker. Ook als die bakker een dorp verderop woonde en je de ‘rode’ bakker voorbij moest fietsen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1439/helpt-elkaar-koopt-christelijke-waar/

Lees verder

De noodzaak van een culturele wending

Herman Pauljaargang 68, nummer 6, december 2018

‘Is er in de wetenschap ruimte voor religie?’ Een prijsvraag rond dit thema, uitgeschreven door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KNHW) in samenwerking met NRC Handelsblad, leverde 95 inzendingen op. Hieronder de bijdrage die met een zilveren medaille werd bekroond. (De gouden medaille ging naar René van Woudenberg.)

https://wapenveldonline.nl/artikel/1440/de-noodzaak-van-een-culturele-wending/

Lees verder

Eindspel – Ede, Veldhuizen

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 68, nummer 6, december 2018

https://wapenveldonline.nl/artikel/1441/eindspel-ede-veldhuizen/

Lees verder

Handig ter vermijding van profiteurs

Hans van Eyghenjaargang 68, nummer 6, december 2018

Wetenschap is de enige gids tot de waarheid. Deze stelling, die steeds meer opgeld doet, staat bekend als sciëntisme. In dit artikel wil ik kritisch kijken naar de manier waarop aanhangers van sciëntisme omgaan met religie. In een sciëntistische kijk op religie is religie niets meer dan een toevallig resultaat van cognitieve en evolutionaire processen of een bijproduct daarvan. De Nederlandse filosoof Herman Philipse claimt zelfs dat het christendom zijn succes grotendeels dankt aan een meteorietinslag. Vaak hoor je ook dat religie al lang is doodverklaard door de psychologie. Ik betoog dat dit beeld geen recht doet aan de eigen aard van het wetenschappelijk onderzoek naar religie en conclusies trekt die niet onderbouwd worden door de wetenschap.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1442/handig-ter-vermijding-van-profiteurs/

Lees verder

De gehele zee is in elke golf

Herman Oevermansjaargang 68, nummer 6, december 2018

Voor mij ligt Gelatenheid in de kunst – Nijhoff, Braque, Kawabata – Van gesloten naar open vormen, tweede deel in een trilogie – Deo Volente, eigen woorden van de auteur – van filosoof Gerard Visser (geb. 1950). Een pil van bijna 600 pagina’s, verschenen in april dit jaar. Tien jaar geleden verscheen het eerste deel – waarvan nu een tweede druk uit is. Gelatenheid – Gemoed en hart bij Meister Eckhart – Beschouwd in het licht van Aristoteles’ leer van het affectieve. In zijn inleiding zegt Visser dat zijn boek een werk van dankbaarheid is. De Nederlandse dichter Nijhoff, de Franse schilder Braque en de Japanse romanschrijver Kawabata hebben hem begeleid en op koers gehouden, schrijft hij.  

https://wapenveldonline.nl/artikel/1443/de-gehele-zee-is-in-elke-golf/

Lees verder

Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn

Rinke van Helljaargang 68, nummer 6, december 2018

Aan het einde van het jaar is het altijd prettig om de balans op te maken. Waar sta ik, hoe verhoudt zich dat tot waar ik wil zijn en wie ik wil zijn? Ongetwijfeld is dit een van de redenen dat Frank Capra’s It’s a wonderful life uit 1946 na meer dan zeven decennia nog altijd een van de populairste kerstfilms ooit is. Slechts weinig films is het gegeven om zo in het collectief geheugen gebeiteld te zijn als deze klassieker. Volgens een jury van maar liefst 1500 filmcritici en andere filmprofessionals is het zelfs de meest inspirerende Amerikaanse film aller tijden. Toch is het veel meer dan een kerstfilm of een gezapig familiesprookje. In veel opzichten is It’s a wonderful life een film die de kijker – ook na meer dan zeventig jaar – kan inspireren om het eigen leven te koesteren en waarderen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1444/het-hoeft-niet-groots-en-meeslepend-te-zijn/

Lees verder

Grandeur en tristesse

Klaas van der Zwaagjaargang 68, nummer 6, december 2018

Een theologische opleiding starten is één zaak, die heelhuids door de geschiedenis loodsen is iets anders. Een studie van George Harinck en Wim Berkelaar over de Theologische Universiteit van Kampen laat iets zien van de grandeur en tristesse van de gereformeerde theologiebeoefening in Nederland, in dit geval Kampen. Een worsteling tussen orthodoxie en moderniteit, kerkelijke gebondenheid en wetenschappelijke vrijheid.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1445/grandeur-en-tristesse/

Lees verder