Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 73, nummer 4, augustus 2023

https://wapenveldonline.nl/artikel/1708/redactioneel/

Lees verder

Werken met ecosystemen

Henk Kievitjaargang 73, nummer 4, augustus 2023

Terwijl ik dit artikel schrijf, ligt de Freemantle Highway volgeladen met elektrische auto’s te branden boven de Waddenzee. Als het vrachtschip vergaat, dreigt er een ecologische ramp. En dat terwijl elektrische auto’s brandstofmotoren dienen te vervangen, waarvoor de mijnen weer open moeten om grondstoffen voor accu’s te delven. Zo kent de huidige economie allerlei soorten van keuzes en crises. De korte termijn wint het keer op keer van de wezenlijke oplossingen op lange termijn.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1709/werken-met-ecosystemen/

Lees verder

Vogelvrij verklaard

Willem Katerjaargang 73, nummer 4, augustus 2023

‘Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf.’ Er zijn Schriftwoorden waarbij het helemaal niet moeilijk is ze tegen jezelf in te lezen. Neem het zesvoudige ‘mantra’ in deze passage van de Bergrede. ‘Wees niet bezorgd’, zo klinkt het keer op keer uit Jezus’ mond. Het gaat als vanzelf tegen jezelf in. Want je bent niet zonder zorgen. Of het nu gaat over voorvallen in onze kleine levens of de problemen op wereldniveau: er is alle reden tot zorg. Deze woorden voelen als een evangelie-gesel: ‘Gij zult niet…’ Je zult maar op een heuvel aan het meer van Galilea zitten en je afvragen hoe je aan eten komt voor je kinderen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1710/vogelvrij-verklaard/

Lees verder

Tien remedies tegen polarisatie

Simon Polinder en Menno Kammingajaargang 73, nummer 4, augustus 2023

Bijna niemand ontkomt eraan: polarisatie. Of het gaat over het vaccinatiebeleid, de opvang van vluchtelingen of stikstof: mensen staan tegenover elkaar. Wat kun je in zo’n geval doen? Hierbij tien handvatten om polarisatie tegen te gaan. We doen dit aan de hand van inzichten van Reinhold Niebuhr, een kritische christelijke denker die veel wordt aangehaald sinds de voormalige Amerikaanse president Barack Obama aangaf dat deze man zijn favoriete filosoof is.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1711/tien-remedies-tegen-polarisatie/

Lees verder

Kennis, nut en betekenis

Geertjan Zuijdwegtjaargang 73, nummer 4, augustus 2023

Sommige mythes in de geschiedenis van het denken verdwijnen niet, hoe vaak ze ook worden ontkracht. Het populaire verhaal over een eeuwenoud en onvermijdelijk conflict tussen religie en wetenschap is zo’n mythe. Historici weten al jaren dat dit conflict een uitvinding is van de negentiende eeuw, toen de wetenschap haar hedendaagse vorm kreeg.[1] Bovendien zijn er altijd bedachtzame wetenschappers geweest die vonden dat religie en wetenschap helemaal niet met elkaar in conflict hoeven te komen omdat hun respectievelijke domeinen elkaar niet overlappen.[2] Toch blijft die mythe bestaan.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1712/kennis-nut-en-betekenis/

Lees verder

Yggdrasil

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 73, nummer 4, augustus 2023

https://wapenveldonline.nl/artikel/1713/yggdrasil/

Lees verder

Een gesprek tussen christelijke personalisten

Maurits Potappeljaargang 73, nummer 4, augustus 2023

Het personalisme heeft in Nederland nooit veel aandacht gehad,  terwijl daar wel alle reden toe is. De belangrijkste pleitbezorger voor het personalisme in Nederland is de Leidse rechtsfilosoof Timo Slootweg, die recent het boek Langs tragische einders uitbracht, waarin hij het Bijbels personalisme verdedigt. Hoewel deze stroming waardevolle inzichten bevat, ligt het gevaar op de loer dat hierin de verbinding van de persoon met het bonum commune en de gemeenschap vergeten wordt.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1714/een-gesprek-tussen-christelijke-personalisten/

Lees verder

Denken en nietigheid

Gert-Jan van der Heidenjaargang 73, nummer 4, augustus 2023

Dat Blaise Pascal 400 jaar geleden geboren is, zal weinig filosofisch geïnteresseerden zijn ontgaan. De dagbladen eerden zijn geboortedag met verschillende bijdragen en onder de titel Een andere moderniteit schreef Klaas Bom een mooi boek over de Franse filosoof en wiskundige. Ook dit blad stond stil bij de geniale wetenschapper (Wapenveld 73/3). Met zijn beroemde Mémorial uit 1654, waarin Pascal indringend getuigt van het verschil tussen de God van de filosofen en de geleerden en de God van Abraham, Izaäk en Jakob, was hij een voorloper van denkbeelden die later in de moderne tijd een centrale rol zouden gaan spelen in de doordenking van de verhouding tussen rede en religie.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1715/denken-en-nietigheid/

Lees verder