Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

https://wapenveldonline.nl/artikel/1716/redactioneel/

Lees verder

’Ga op zoek naar een slimme manier van verspilling’

Herman Oevermans en Aart Nederveenjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

Wat heeft de klimaatverandering te zeggen over onze verhouding tot de aarde? In de westerse filosofie wordt de aarde als een pro-memorie post gezien, schrijft de filosoof Vincent Blok in zijn nieuwe boek Van wereld naar aarde. De aarde is er, een constante, je hoeft je er niet druk om te maken. Maar dat blijkt in onze tijd anders te liggen. Er zal een ander begrip van de aarde moeten komen, voorbij ‘management en control’.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1717/ga-op-zoek-naar-een-slimme-manier-van-verspilling/

Lees verder

In het oog van de storm

Edward van ’t Slotjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

Het ene moment zit je er middenin, in de storm; het volgende moment is er ineens de rust die alles voor een ogenblik minder heftig laat lijken. Even kun je van een afstandje kijken naar alles waar je net nog het woord ‘catastrofe’ voor gebruikte. Een korte periode van bezinning, van filosofische bezadigdheid. Naast Prediker en Hooglied heeft de Schrift ruimte voor de Spreuken: aards, alledaags, en mild.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1718/in-het-oog-van-de-storm/

Lees verder

Dicht op de witte huid

Bert de Leedejaargang 73, nummer 5, oktober 2023

Het tv-programma Andere tijden brengt een vaak nog recent verleden tot leven. Er valt veel te glimlachen bij die mengeling van herkenning en vervreemding en die overbekende stem van het Polygoon-journaal. Ik kijk naar een uitzending over Papoea-Nieuw Guinea, en onze pogingen in 1962 om dit ‘overzeesche gebiedsdeel’ voor Nederland te behouden. Dit keer valt er weinig te lachen. De beelden zijn van rond 1960. Ik ben dan een jaar of tien, mijn moeder zit op de zendingskrans van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB), en op de School met de Bijbel sparen wij voor de negerkindertjes in Afrika en Papoea-Nieuw-Guinea.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1719/dicht-op-de-witte-huid/

Lees verder

Leven in het einde der tijden

Marcus van Toorjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

Wie in de schaduw van catastrofes leeft, kan rekenen op het gezelschap van de Franse filosoof en wetenschapsantropoloog Bruno Latour (1947-2022). In eerdere nummers in Wapenveld kwam onder meer zijn denken over ecologie en politiek al aan bod, bijvoorbeeld zijn notie van het parlement der dingen. Een kwestie die in die bijdragen nog buiten beschouwing bleef is de religieuze wending in zijn latere werk. Die biedt een interessant perspectief op de verbinding tussen ecologische rampspoed en de terugkeer van religie.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1720/leven-in-het-einde-der-tijden/

Lees verder

Het strand van Tarragona – Ajalon

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

https://wapenveldonline.nl/artikel/1721/het-strand-van-tarragona-ajalon/

Lees verder

Spontane ontkenning

Maria Groen-Blokhuisjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

https://wapenveldonline.nl/artikel/1722/spontane-ontkenning/

Lees verder

Het hoofd zelf in de strop steken

Menno van der Beekjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

In de NRC van 26 mei 2023 kreeg de monumentaal dikke nieuwe roman Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer maar twee van de vijf mogelijke sterren van Thomas de Veen. Het boek vertelt het leven, of laat het de man zelf verhalen, van Alkibiades, de historische leider van Athene, opererend in de jarenlange oorlog met Sparta, in de vijfde eeuw voor Christus. Ambitieus, noemde De Veen het boek, maar de feiten waren hem te nadrukkelijk aanwezig. Pfeijffer kan beter zich tot de fictie beperken, meende hij.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1723/het-hoofd-zelf-in-de-strop-steken/

Lees verder

Het menselijke gezicht van de tijd

Robert van Puttenjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

Afgelopen zomer was in museum Voorlinden de tentoonstelling It’s about time te bezichtigen. De plek, het lommerrijke landgoed nabij Wassenaar, doet je even alle tijd vergeten. Verleden en toekomst lopen er fraai door elkaar heen, met enerzijds het historische landhuis en anderzijds het modernistische museumgebouw. De tentoonstelling zelf zet de bezoeker echter weer met beide benen op de grond en confronteert je met de verstrijkende tijd.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1724/het-menselijke-gezicht-van-de-tijd/

Lees verder

Als de ziel uit de zorg verdwijnt

Gerard Adelaarjaargang 73, nummer 5, oktober 2023

De zorg staat onder druk. Toenemende personeelstekorten in combinatie met een groeiende zorgvraag zorgen voor grote problemen. Het verzuim is hoog en velen verlaten gedesillusioneerd de sector. Dat is niet vreemd: het wezen van gezondheid en zorgen is bekneld geraakt.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1725/als-de-ziel-uit-de-zorg-verdwijnt/

Lees verder