Archief

Redactioneel

Aart Nederveenjaargang 68, nummer 5, oktober 2018

https://wapenveldonline.nl/artikel/1428/redactioneel/

Lees verder

Een pleidooi voor vereniging

Arjan Plaisierjaargang 68, nummer 5, oktober 2018

De Reformatieherdenking van vorig jaar pakte groot uit. Het was voor velen een opluchting dat het voorbij was. Eindelijk weer gewoon aan het werk. Als dit nummer de lezer bereikt schrijven we 501 jaar gescheiden leven. Hoe nu verder? De breuk die door de westerse christenheid heen is gegaan is niet geheeld. Het lijkt inmiddels eerder een natuurgegeven dan een ramp. In een tijd waarin het stichten van kerken booming is, is treuren over een scheuring van 500 jaar geleden niet erg opportuun. Op naar het volgende jubileum?

https://wapenveldonline.nl/artikel/1429/een-pleidooi-voor-vereniging/

Lees verder

Vreten of gevreten worden?

Bert de Leedejaargang 68, nummer 5, oktober 2018

De toon van het (wereldwijde) politieke debat lijkt steeds agressiever te worden. We zien, in woord en in beeld, veel imponeergedrag: ‘Wie zit boven op de apenrots?’ De aanval is daartoe de beste verdediging. Wil je wat bereiken dan moet je hoog inzetten. Of dit ‘spel’ exclusief door mannen gespeeld wordt, zal moeten blijken op het moment dat meer vrouwen op topposities zitten. Vooralsnog zien we uitsluitend machtige mannen bezig met dit spel. We leven in een wereld waarin geldt: ‘Vreten of gevreten worden’. Winnen of verliezen. Zo is de mens, toch? Wie daar niet mee rekent, maakt een grote vergissing. Wie visioenen heeft, doet er goed aan naar de psychiater te gaan en die visioenen niet na te jagen. Daar komt alleen maar narigheid van. Niet voor niets werden sommige idealisten die geen rekening hielden met de aard van de mens, van de weeromstuit zelf meedogenloze fanatici.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1430/vreten-of-gevreten-worden/

Lees verder

Kustwacht – Sant Pere Pescador

Menno van der Beek en Niek Stamjaargang 68, nummer 5, oktober 2018

https://wapenveldonline.nl/artikel/1431/kustwacht-sant-pere-pescador/

Lees verder

Dat ik God zeg

Gerda van de Haarjaargang 68, nummer 5, oktober 2018

Op zondag 8 juli 2018 ging de bekende predikant drs. A.J. (Andries) Zoutendijk met emeritaat, na onder meer 28 jaar predikant te zijn geweest van de Utrechtse Jacobikerk. Ter gelegenheid daarvan gaf de kerkenraad van de Jacobikerk een liber amicorum uit, getiteld Woorden van reisgenoten (onder redactie van Kees Noorda). Wapenveld publiceert een van de 25 bijdragen.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1432/dat-ik-god-zeg/

Lees verder

De castratie-casus en de ironie van het gelijk

Ger Grootjaargang 68, nummer 5, oktober 2018

De afgelopen vijftien, twintig jaar is de katholieke kerk verwikkeld geraakt in wat meestal wordt samengebracht onder de vage noemer ‘seksueel misbruik’. Daaronder verbergt zich een nogal divers panorama dat reikt van heimelijke blikken tot kinderverkrachting, van clandestien hokken met de huishoudster tot ambigue strelingen die net zo goed verdrongen begeerte als oprechte genegenheid konden uitdrukken.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1433/de-castratie-casus-en-de-ironie-van-het-gelijk/

Lees verder

Het duister helder als het licht

André Groenendijkjaargang 68, nummer 5, oktober 2018

‘We schamen ons toch ook niet voor een hernia?’ Met deze woorden lanceerde toenmalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers in 2016 een campagne om depressie eerder te signaleren. Een speerpunt van deze campagne was het bespreekbaar maken van depressie. Nu, ruim twee jaar later, wordt er meer dan ooit over depressie gesproken. In diverse tv-programma’s werden gedeprimeerden uitgebreid aan het woord gelaten en verschillende bekende Nederlanders hebben gesproken over hun worsteling met depressie. Aan aandacht geen gebrek dus.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1434/het-duister-helder-als-het-licht/

Lees verder

Een hypocriet en huichelaar

Andries Kneveljaargang 68, nummer 5, oktober 2018

https://wapenveldonline.nl/artikel/1435/een-hypocriet-en-huichelaar/

Lees verder

The Children Act: ethiek en zieke kinderen

Rinke van Helljaargang 68, nummer 5, oktober 2018

Films, ethiek en zieke kinderen – die combinatie is al sinds jaar en dag een dankbaar onderwerp voor filmmakers van diverse pluimage. Wie kent niet de aangrijpende tranentrekker Sophie's Choice (Alan Pakula, 1982) over een moeder die in het concentratiekamp moet kiezen tussen haar twee kinderen of My Sister's Keeper (Nick Cassavetes, 2009) over een meisje dat verwekt is zodat zij als beenmergdonor kan dienen voor haar doodzieke zusje. ‘Wat zou ik in deze situatie doen?’ is dan meestal de achterliggende gedachte van de kijker. Weinig films weten echter de filosofische kant van ethische dilemma's zo scherp en onontkoombaar neer te zetten als het recente The Children Act van Richard Eyre (2017). Hier toont zich hoe een film ook een ethische studie op zichzelf kan zijn.

https://wapenveldonline.nl/artikel/1436/the-children-act-ethiek-en-zieke-kinderen/

Lees verder